Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

14.8 C
Chania
Monday, March 31, 2025

Der Handelsblatt: Σενάριο «Geuro» για την Ελλάδα, με παράλληλο νόμισμα

Ημερομηνία:

Για «σενάριο Geuro» κάνει λόγο σε κεντρικό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ να εκτιμά πως ένα ενδεχόμενο «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται και μεταξύ των δανειστών, και είναι ένα σενάριο που δεν θα ήταν ευχάριστο, όμως ίσως να αποδειχθεί απαραίτητο.

Τι ακριβώς είναι όμως το παράλληλο νόμισμα; Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η Ελλάδα θα συνέχιζε να πληρώνει τις διεθνείς της δανειακές υποχρεώσεις σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβάλλονταν με τη μορφή χρεογράφων – τα «geuro».

«Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του – οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία», σημειώνεται στο άρθρο, που εξηγεί όμως ότι με την τακτική αυτή θα ενισχύονταν σημαντικά οι εξαγωγές, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας θα επέτρεπε την ανάκαμψη του «geuro», που στο θετικό σενάριο θα έφτανε σε αξία το ευρώ, και τότε «το πείραμα θα έχει πετύχει». Σε αντίθετη περίπτωση, το «geuro» θα κατέρρεε και τότε θα απέμενε μόνο η έξοδος από το ευρώ.

Ο Μάγιερ αποκαλύπτει ότι την πρόταση για παράλληλο νόμισμα την είχε καταθέσει ήδη από το 2012, όταν στις εκλογές φαινόταν πιθανό να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το σενάριο αυτό έχει επανέλθει στην επικαιρότητα. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν αν με ένα παράλληλο νόμισμα θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ αναφέρεται ότι η Bundesbank είναι εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς αυτό.

koutipandoras.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπτώσεις σε εισιτήρια πλοίων για το Πάσχα από την Attica Group

Η Attica Group ενισχύει την εκπτωτική πολιτική της ενόψει...

Κουρταλιώτικο Φαράγγι: Περιβαλλοντική κρίση λόγω υπερβολικής επισκεψιμότητας – Ζητείται άμεση παρέμβαση

Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς...

Το 0,3% των οφειλετών χρωστάει 84,2 δισ. ευρώ αλλά η Εφορία ξεκινά σαφάρι ενάντια στους μικροοφειλέτες

Tο μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην εφορία έχει...

Μητσοτάκης με Νετανιάχου: Έμφαση στο… καλώδιο, καμία αλλαγή στάσης για Γάζα

Το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο...