Ολοσέλιδο άρθρο του Στέλιου Κούλογλου φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Le monde diplomatique, στο τεύχος της που μόλις κυκλοφόρησε. To άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: το σιωπηλό πραξικόπημα», περιγράφει τις προσπάθειες στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές έχουν μεθοδευθεί ήδη από την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναλύει επίσης την εκστρατεία την οποία έχουν εξαπολύσει ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση τα εγχώρια και τα διεθνή ΜΜΕ, με πρωτεργάτη τον κίτρινο γερμανικό τύπο και με στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την πρόκληση πανικού στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα, «όλα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», όπως λέει ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, ξεκινάει το άρθρο. Τέσσερις μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και η Νέα Δημοκρατία (δεξιά), έχουν χάσει εντελώς την αξιοπιστία τους. Η πρώτη κυβέρνηση ριζοσπαστικής αριστεράς στην ιστορία της χώρας, ύστερα από την «κυβέρνηση του βουνού» κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, έχει μεγάλη δημοτικότητα. Αλλά αν και κανείς δεν αναφέρει την «τρόικα», λέξη μισητή, γιατί θεωρείται υπεύθυνη για τη σημερινή οικονομική καταστροφή, τα τρία θεσμικά όργανα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) – συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Απειλές, εκβιασμοί, τελεσίγραφα: μια άλλη «τρόικα» απαιτεί από την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμόσει τη λιτότητα που υπάκουα εφάρμοζαν οι προκάτοχοι του.
… Η κατάσταση θυμίζει τη Χιλή στις αρχές του 1970, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ήθελε με κάθε τρόπο την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε για να εμποδίσει παρόμοιες εκτροπές και αλλού στην πίσω αυλή των ΗΠΑ. «Κάντε την οικονομία να τσιρίξει!» ήταν η εντολή του προέδρου των ΗΠΑ. Μετά από αυτό, τα τανκς του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ πήραν τη σκυτάλη…
Το σιωπηλό πραξικόπημα που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα αντλεί τα όπλα του από ένα πιο σύγχρονο οπλοστάσιο: Από τους οίκους αξιολόγησης έως τα ΜΜΕ διαμέσου της ΕΚΤ. Από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί η θηλιά, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: ή να στραγγαλίσει την οικονομία, αν επιμείνει στην εφαρμογή του προγράμματος ή να διαψεύσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να πέσει, αφού θα την έχουν εγκαταλείψει οι ψηφοφόροι της.
…Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιορισμένο περιθώριο ελιγμών. Ο κ. Τσίπρας εξελέγη για να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους που συνδέονταν με τη «βοήθεια» την οποία είχε λάβει η χώρα του. Μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ωστόσο, γιατί η ιδέα της εξόδου δεν έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού, ο οποίος είχε πειστεί από τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ένα Grexit θα αποτελούσε μια βιβλική καταστροφή. Όμως, η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα χτυπάει και άλλες, υπερευαίσθητες χορδές.
Από την ανεξαρτησία της το 1822, η Ελλάδα ταλαντεύονταν ανάμεσα στο παρελθόν της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον «εξευρωπαϊσμό», έναν στόχο, ο οποίος στα μάτια των ελίτ αλλά και του πληθυσμού σήμαινε πάντα τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την έξοδό της από την υπανάπτυξη. Η συμμετοχή στο «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης υλοποιούσε, υποτίθεται αυτό το εθνικό ιδανικό.
…Έχουν λοιπόν ακόμα νόημα οι εκλογές, εάν μια χώρα, σεβόμενη τις υποχρεώσεις της, δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει λίγο την πολιτική της; Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχουν έτοιμη την απάντηση. Μήπως αυτοί θα επωφεληθούν περισσότερο από μια αποτυχία της κυβέρνηση Τσίπρα από ότι οι υποστηρικτές του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα;
Στέλιος Κούλογλου, Ιούνιος, 2015
Περισσότερες πληροφορίες stelioskouloglou.gr