«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα» – Οξεία αντίδραση Τσίπρα για τη μη αποδοχή των ισοδύναμων μέτρων
Την σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει η επιμονή του ΔΝΤ να μην κάνει αποδεκτά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.
Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι νάρκες στο «παρά πέντε» από το ΔΝΤ που ζητούν περαιτέρω επιδείνωση των όρων της συμφωνίας με τους πιστωτές, δεν είναι τυχαίες αφού γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι δανειστές και “εταίροι” σκοπό έχουν είτε να οδηγήσουν σε παραίτηση την κυβέρνηση της Αριστεράς είτε να την εξαναγκάσουν σε αποδοχή ενός προγράμματος νεοφιλελεύθερου, δεξιού, που δεν έχει καμία σχέση με τους λόγους που ψηφίστηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ επέμενε ως αργά χθες σε σκληρότερους όρους στο ελληνικό σχέδιο, αντιδρώντας στις προτάσεις της Αθήνας και χαρακτηρίζοντάς τες «υφεσιακές», προσανατολισμένες στους φόρους και ελλειμματικές στο σκέλος της περικοπής των δαπανών. Το Ταμείο φέρεται, μάλιστα, να διαμήνυσε μέσω του Πολ Τόμσεν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένες και τις πάγιες επιφυλάξεις του για τη βιώσιμότητα του χρέους, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μια τέτοια κίνηση έρχεται, ωστόσο, σε σύγκρουση με την – επίσης πάγια – θέση της Ανγκελα Μέρκελ που έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Κοινοτικές πηγές, αλλά και διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, υποστήριζαν έως αργά το βράδυ ότι οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών είναι διαχειρίσιμες και μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι «η συμφωνία γίνεται όλο και χειρότερη» και πλέον είναι αμφίβολο «εάν μπορεί να περάσει». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δε, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η συμφωνία πρέπει να φθάσει τελικά στη Βουλή ή αν θα πρέπει να κάνει πίσω η ελληνική πλευρά.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χθες το βράδυ δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Πιέζουμε σκληρά, ώστε οι αντιθέσεις που υπάρχουν στις άλλες πλευρές να γυρίσουν προς δικό μας όφελος… Βάζουμε το θέμα του χρέους πάνω στο τραπέζι, γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως θα υπάρχει βιώσιμη λύση».
Το χρέος είναι και ένα από τα μεγάλα «κλειδιά» για την τελική έκβαση της μάχης και το θέμα της ελάφρυνσής του αναμένεται να βάλει εμφατικά, ξανά ο Αλέξης Τσίπρας τόσο σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και αύριο στη νέα σύνοδο κορυφής, επιχειρώντας να μπει σφήνα στις διαφωνίες των πιστωτών.
Εάν η εμπλοκή ξεπεραστεί το πιθανότερο σενάριο, όπως το περιέγραψε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, παραμένει μια απόφαση του αποψινού Eurogroup για εξάμηνη παράταση του προγράμματος με μιας μορφής Staff Level Agreement – ενός οδικού χάρτη, που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της χρηματοδότησης προς την Αθήνα και τις αντίστοιχες προαπαιτούμενες δράσεις, τα λεγόμενα prior actions.
Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει μια ακόμη δύσκολη μάχη μετά την Παρασκευή, αυτή τη φορά στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, για να περάσει η συμφωνία από την Βουλή:Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε ήδη χθες το βράδυ τα τρία δικά του «προαπαιτούμενα» , ζητώντας «τερματισμό της λιτότητας, ένεση ρευστότητας και βαθιά διαγραφή χρέους», ενώ σκληρά μηνύματα προς το Μαξίμου στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου…