14.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού.

Επίμαχο θέμα ήταν η χωροθέτηση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ορεινά της Κρήτης, θέμα που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια από κατοίκους και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Η πρόταση των μελετητών του υπουργείου Περιβάλλοντος τέθηκε σε διαβούλευση από το καλοκαίρι και εκφράστηκαν δεκάδες φορείς του νησιού όχι μόνο για το θέμα των βιομηχανικών ΑΠΕ, αλλά και για άλλα επίμαχα ζητήματα που αφορούν το Χωροταξικό, όπως η τουριστική ανάπτυξη, η εγκατάσταση οχλουσών χρήσεων, π.χ. η ανάπτυξη λιμένων, η δημιουργία του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλι κτλ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παραγωγής ενέργειας στο νησί, οι εκπρόσωποι του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ άσκησαν σκληρή κριτική στην εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία αποδέχεται την εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος σχεδόν 4.000 MW σε 8 περιοχές της Κρήτης.

Το μέγεθος αυτό είναι πενταπλάσιο των αναγκών της Κρήτης σε ενέργεια (700 MW) και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πώληση ηλεκτρικής ισχύος εκτός Κρήτης, κατά κύριο λόγο από μεγάλες εταιρείες, που έχουν ήδη πάρει άδειες παραγωγής για διάφορες περιοχές του νησιού.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής υποστήριξε πως η εισήγηση της περιφέρειας δεν προτείνει περιοχές εγκατάστασης ΒΑΠΕ, αλλά επιβάλλει τους όρους και τις περιοχές αποκλεισμού για αντίστοιχες επενδύσεις στο νησί, αν και παραδέχτηκε και ο ίδιος πως οι περιοχές που… περισσεύουν από τον αποκλεισμό προφανώς είναι διαθέσιμες προς εγκατάσταση και επενδύσεις αυτού του είδους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα και τον χάρτη της Κρήτης όπου αποτυπώνονται οι «διαθέσιμες» περιοχές του νησιού για την εγκατάσταση αιολικών, καταλαμβάνοντας ένα σημαντικότατο κομμάτι, κυρίως της ορεινής Κρήτης.

Στην Βιάννο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι από τους δημάρχους του νησιού, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν προβληματισμένοι από τις προβλέψεις της μελέτης, καθώς δεν έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις τους, ενώ ο δήμαρχος της Βιάννου κατήγγειλε πως η μελετητική ομάδα δεν βρέθηκε ποτέ στον δήμο του για να καταγράψει τις ανάγκες της περιοχής.

Εκ μέρους του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ τοποθετήθηκε η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη, η οποία χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» τον σχεδιασμό για καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς ανοίγει τις ορέξεις σε επενδυτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους του νησιού για να πουλήσουν ακόμα περισσότερο ρεύμα.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το θέμα των ανταποδοτικών οφελών που αφήνουν στην Κρήτη οι επενδύσεις βιομηχανικών ΑΠΕ.

Τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου είχαν χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα προσβλητική» για τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της Κρήτης τη σχετική διατύπωση που περιλαμβάνεται στην εισήγηση της περιφέρειας, πως ο βασικότερος λόγος που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι ότι η κοινωνία δεν μετέχει στα υπερκέρδη των παραγωγών.

Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι θα ήταν πιο ήπιες οι αντιδράσεις εάν οι Κρητικοί έπαιρναν και ένα «χαρτζιλίκι».

Προσπαθώντας να απαντήσει ο κ. Καλογερής έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά αναφερόμενος στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στη «γενική αποδοχή που έχει η επένδυση των μεταλλείων χρυσού από την τοπική κοινωνία», για να πάρει οργισμένες απαντήσεις από τους παρευρισκόμενους κατοίκους.

Στο δημαρχείο του Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μέλη τοπικών φορέων και κινήσεων από όλη την Κρήτη.

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση, ενώ ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε από τη μελετητική ομάδα του υπουργείου και την επικεφαλής κ. Κλουτσινιώτη να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της περιφέρειας επί της αρχικής μελέτης.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...