12.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της στέρησης της δωρεάν σίτισης σε εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης με ερώτηση του Ν. Μαριά

Ημερομηνία:

Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό φοιτητών, που σπουδάζουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια –μετά τη φτωχοποίηση της χώρας από τα μνημόνια- κι αρκετοί εξ’ αυτών στερούνται, κατά το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος και το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι επτακόσιοι περίπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν έλαβαν επίδομα σίτισης λόγω των μειωμένων πιστώσεων που πήρε το Ίδρυμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το θέμα έφερε στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στις 31 Οκτωβρίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 1) «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται». Όμως, η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης σε φοιτητές που σπουδάζουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πέρυσι η χρηματοδότηση κάλυπτε 2100 φοιτητές για τη δωρεάν σίτιση τους από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 επτακόσιοι φοιτητές στερούνται το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης ως απόρροια της συνέχισης της μνημονιακής εξάρτησης της χώρας μας από την τρόικα. Με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών, που έχουν τις προϋποθέσεις με βάση το όριο εισοδήματος. Έτσι, οι μνημονιακές πολιτικές της τρόικας οδηγούν εκατοντάδες φοιτητές σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι λόγω και της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ερωτάται:

Πώς θα μπορούσε να συμβάλει προκειμένου να διατεθούν κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε. για τη σίτιση όλων των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση;»

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...