14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

“Για ποιά κοινωνία παλεύουμε;”: Μια μέρα με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις στα Χανιά

Ημερομηνία:

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/12 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, 12-8μμ, από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω με τίτλο “Για ποια κοινωνία παλεύουμε;”

Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

Όταν στις 25 Γενάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Καπιταλιστές και γραφειοκράτες πέρασαν κρίση πανικού, και γι’ αυτό έβαλαν λιτούς και δεμένους για να ανατρέψουν τις συνέπειες εκείνης της νίκης. Όλοι ήξεραν ότι η δύναμη που έφερε αυτό το αποτέλεσμα ήταν το εργατικό κίνημα και η αντίστασή του απέναντι στον πόλεμο που του είχαν κηρύξει τραπεζίτες, επιχειρηματίες και κόμματα της κυρίαρχης τάξης. Τα μέσα που χρησιμοποίησαν δεν ήταν στρατιωτικά, αλλά οικονομικά και πολιτικά, όπως το έχουν ξανακάνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σ’ αυτές τις πιέσεις, υποχώρησε. Από κει που κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα «Θα ανατρέψουμε τα Μνημόνια», προχώρησε στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου με τη συνεργασία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει τα δυο προηγούμενα. Αυτές οι δραματικές εξελίξεις άνοιξαν μια καινούργια περίοδο για όλο το εργατικό κίνημα και την Αριστερά στην Ελλάδα. Η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη δεν σταμάτησε ούτε την κρίση του σαν κόμμα ούτε την εργατική αντίσταση. Άνοιξαν, όμως, πλατιά ερωτήματα που μέχρι τώρα έμοιαζαν απαντημένα.

  • Τι κόμμα ήταν και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
  • Πώς οργανώνουμε την αντίσταση σήμερα;
  • Πώς αντιμετωπίζουμε την ΕΕ-φρούριο που πνίγει τους πρόσφυγες;
  • Υπάρχει εναλλακτική προοπτική απέναντι στον καπιταλισμό;
  • Ποιος ο ρόλος της αριστεράς;

Το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα Κάτω» οργανώνει μια μέρα με συζητήσεις πάνω στις κρίσιμες και καυτές για όλους μας ερωτήσεις στα Χανιά. Η συμμετοχή σας θα είναι συμβολή. Μην το χάσετε!

Πρόγραμμα (Σάββατο 5/12/2015)

12.00πμ-1.30μμ

Το τρίτο Μνημόνιο και η διεθνής κρίση του καπιταλισμού
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη

2.00μμ-3.30μμ

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακός;
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός-δημοσιογράφος

4.00μμ-5.30μ

Όχι στην Ευρώπη-φρούριο, Σύνορα ανοιχτά
Ομιλητής: Κώστας Βλασόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας

6.00μμ-7.30μμ

Η Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη σύνταξης περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...