Κύριε Λιονή, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Κρητικό Ίαμα είναι συνδυασμός τριών βοτάνων. Ποια είναι αυτά;
Αυτά είναι το φασκόμηλο, θυμάρι και ο δίκταμος σε μια συγκεκριμένη αναλογία.
Φύονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας εκτός από την Κρήτη;
Ο δίκταμος φύεται αποκλειστικά στην Κρήτη. Τα άλλα υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά είναι πιθανόν να διαφέρουν από αυτά που περιλαμβάνουν το κρητικό ίαμα όσον αφορά το γενετικό τους αποτύπωμα.
Τι το ιδιαίτερο έχει καθένα εξ αυτών, ώστε συνεργατικά να μας δίνουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Το μίγμα επιλέχθηκε με βάση ανθρωπολογικές και εμπειρικές έρευνες. Δε γνωρίζουμε ποια είναι η υπεύθυνη χημική ένωση από το καθένα, ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα για τη πιθανή συνέργεια που έχουν μεταξύ τους.
Πότε ξεκίνησε η μελέτη του συγκεκριμένου αφεψήματος και που έγινε;
Είναι μια μεγάλη ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές. Ξεκινά από το Σπήλι Αγ. Βασιλείου στην Κρήτη και το τοπικό Κέντρο Υγείας. Εκεί, οι πρώτες κλινικές παρατηρήσεις από το ιστορικό υγείας των ηλικιωμένων και τις αφηγήσεις τους για τους συντελεστές των υγιών γηρατειών οδήγησαν σε ανθρωπολογικές μελέτες σε συνεργασία με τον καθηγητή Jan Slikkerveer από το Πανεπιστήμιο Leiden που κατέγραφαν την αυτόχθονη γνώση και τη σοφία των Κρητών που διατηρήθηκε από χιλιάδες χρόνια. Οι ανθρωπολογικές μελέτες γρήγορα οδήγησαν σε εργαστηριακή έρευνα και η πρώτη αναγνώριση της αντιοξειδωτικής δράσης των αρωματικών φυτών της Κρήτης έγινε στο περιοδικό The Lancet, το 1998. Η συνεργασία με τον καθηγητή κ. Καστανά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Πυρίντσο της Βιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου οδήγησε στη διατύπωση υποθέσεων για τη δράση των αρωματικών φυτών σε ιογενείς λοιμώξεις και ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και της γρίπης. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε από εργαστηριακές δοκιμασίες που έγιναν από τον καθηγητή Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής και έτσι οδηγηθήκαμε στην κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology (2015).
Πόσοι ασθενείς συμμετείχαν;
Στη μελέτη συμμετείχαν 105 άτομα, 51 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (25 άντρες, 26 γυναίκες) και 54 στην ομάδα παρέμβασης (26 άντρες, 28 γυναίκες) την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014. Η μέση ηλικία των ατόμων στις δύο ομάδες ήταν παρόμοια (50,9 έτη στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 50,1 στην ομάδα παρέμβασης). Από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα έπασχαν 29 άτομα (57%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 28 άτομα (52%) στην ομάδα παρέμβασης.
Ποια οφέλη παρατηρήσατε στον οργανισμό τους;
Τα οφέλη εκτιμώνται σε διάφορα επίπεδα. Είναι γνωστό ότι, τα αρωματικά αυτά φυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση με ότι αυτό σημαίνει στην άμυνα του οργανισμού. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα όμως αξιοποιούμε τη δράση τους έναντι των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού από τους ιούς και τη γρίπη.
Τα τρία αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούσαν οι Κρητικοί παλαιότερα ήταν αυτοφυή. Σήμερα, πως είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου ότι καλλιεργούνται σε ελεγχόμενες συνθήκες;
Αυτά περιλαμβάνονται στα θετικά του σκευάσματος, αφού ελέγχεται η περιεκτικότητα και η σταθερότητα του σκευάσματος.
Σε τι δοσολογία και με ποια συχνότητα μπορεί να καταναλώνεται το Κρητικό Ίαμα προκειμένου να προκύψει όφελος για την υγεία;
Με βάση την ένδειξη για αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης μια μαλακή κάψουλα δυο φορές τη μέρα για επτά ημέρες.
Το Κρητικό Ίαμα είναι κατάλληλο για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες, ούτε και από την ανάγνωση υφιστάμενων για τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά μονογραφιών στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Φαρμάκων σχετικές με τη δοσολογία και τη διάρκεια χρήσης των αρωματικών αυτών φυτών. Εντούτοις, δε συνίσταται σε έγκυες γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών.
Γιατί να προτιμήσουμε το Κρητικό Ίαμα σε μορφή σκευάσματος, αντί του φυσικού αφεψήματος που έπιναν οι Κρητικοί κάποτε;
Είναι σε καθαρή μορφή με σταθερή περιεκτικότητα στα αρωματικά φυτά και εύκολη στη λήψη.
Θα συνεχιστεί η κλινική έρευνα και για άλλα οφέλη του Κρητικού Ιάματος στην υγεία μας;
Ήδη προχωράμε σε μελέτη για περαιτέρω αξιολόγηση του κλινικού αποτελέσματος, ενώ σχεδιάζεται και μια προοπτική μελέτη που θα μελετήσει την προληπτική δράση του κρητικού ιάματος.
Μαίρη Μπιμπή-health.in.gr
* Ο Χρήστος Λιονής είναι Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατηρεί τη θέση του Διευθυντού της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στο εξωτερικό διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας στη Γενικής Ιατρική. Ερευνητικές του προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δημοσιεύσει περί τα 278 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά και 86 σε Ελληνικά περιοδικά με σύστημα κριτών.