Όσοι πίστεψαν ότι η υπόθεση Ρίχτερ , που τόσο ταλάνισε την Κρήτη, ήταν απλά μία υπόθεση ακαδημαϊκής ελευθερίας που κακώς έφτασε στα δικαστήρια, μάλλον θα πρέπει πολύ σύντομα να αναθεωρήσουν την άποψη τους. Ως φαίνεται το επίμαχο βιβλίο του Χάινς Ρίχτερ για την Μάχη της Κρήτης και η αρνητική του οπτική για την αντίσταση των Κρητικών (σ.σ. την χαρακτήρισε «βρώμικη» ) έναντι των «ευγενών αλεξιπτωτιστών» της Βέρμαχτ που κατά τον Ρίχτερ υποχρέωσε τους τελευταίους σε σκληρά αντίποινα (!), είναι μόνο η αρχή.
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξένησε στο χθεσινό της φύλλο κύριο άρθρο στο οποίο ο συντάκτης της αναφέρεται στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Μόνο που ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία αλλά – υπό προϋποθέσεις – θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο.
Για να στηρίξει, αυτό του το επιχείρημα, ο συντάκτης της εφημερίδας στηρίζεται σε ένα 10σελιδο άρθρο – ανάλυση του Χάινς Ρίχτερ που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό THETIS (Themata Ellinika Technis kai Istorias) που εκδίδει ο ίδιος ο Ρίχτερ μαζί με τον Ράινχαρντ Στούπεριχτ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα η Αθήνα αιτιολογεί τις απαιτήσεις προς τη Γερμανία με μία έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ. Ωστόσο, όπως γράφει η Die Welt, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο.
Γράφει συγκεκριμένα: «διαφαίνεται ότι – καθαρά βάσει υπολογισμών – ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα – ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό – να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης».
Τα παραπάνω συμπεράσματα, όπως αναφέρει η Die Welt: «Είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ, Χάινς Α. Ρίχτερ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ειδικός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας επιστήμονας δηλώνει έκπληκτος για τις, κατά τη γνώμη του, εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία σε αυτό το ζήτημα.
neakriti.gr, tvxs.gr