Mε τη συμμετοχή 100 συμμετεχόντων από Ελλάδα και Γερμανία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου το Διεθνές Συνέδριο:”Crete Has Energy” στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Κρήτης, το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενώ υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung, την Ελληνό-Γερμανική Συνέλευση, την Περιφέρεια της Θουριγγίας, τον οργανισμό European Association for sorption cooling και το Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, μέσω ομάδων εργασίας εξετάστηκαν τα παρακάτω καίρια θέματα:
- Ζήτηση ενέργειας και συμπεριφορά καταναλωτών
- Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων
- Δεξιότητες, υποδομές και συνεργασία έρευνας και βιομηχανίας
- Χρηματοδότηση
Από τις συζητήσεις προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις σε σχέση με το τι απαιτείται για περαιτέρω προώθηση θεμάτων ενέργειας στην Κρήτη. Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Συνεργασία στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στη διεπιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση
- Εκπόνηση μελετών με σκοπό την υιοθέτηση ενεργειακών καινοτομιών και ανάπτυξη επιδεικτικών έργων
- Προσδιορισμός δεξιοτήτων που χρειάζονται και λείπουν στον ενεργειακό κλάδο, με έμφαση σε διεπιστημονικά επαγγέλματα
- Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων
- Μελέτες και για άλλες κατηγορίες ΑΠΕ (π.χ. γεωθερμία) και χρήση των ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας
- Προβολή Ελληνικών καινοτομιών στη Γερμανία και Γερμανικών καινοτομιών στην Ελλάδα
- Δημιουργία υπηρεσία e-matching για συνεργασίες και προβολή τεχνολογιών
- Ενημέρωση για εταιρείες ESCO και άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε όλα τα επίπεδα
- Συνεργασία φορέων και επιχειρήσεων για τη δημιουργία ενεργειακού cluster
- Συστηματική επαφή με πολιτική εξουσία για θέματα νομοθετικού πλαισίου, αδειοδοτήσεων κ.α.
- Δημιουργία και υλοποίηση πιλοτικών έργων από εταιρείες
- Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης καταναλωτών-εκπαίδευση και κατάρτιση ειδικών για την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.
Πάντως να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας έχει πολλές φορές αναφερθεί στον ρόλο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Μάλιστα, σε επιστολή του με αφορμή τη διοργάνωση της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Βερολίνο σημείωνε:
“Όπως πλήθος στοιχείων μαρτυρούν, το στρατηγικό αυτόεγχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στον έλεγχο των πόρων της χώρας (ενέργεια, σκουπίδια, ακίνητη περιουσία, κονδύλια της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ κτλ.) και της αναπτυξιακής πορείας των περιφερειών και των δήμων της χώρας. Επιχειρείται παράλληλα η απορρόφηση των προικισμένων με ιδιαίτερες σπουδές και δεξιότητες νέων μας σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό σκληρές συνθήκες – θέσεις που δεν προσελκύουν τη γερμανική νεολαία – και ο προσανατολισμός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και της ελληνικής οικονομίας στις ανάγκες της Γερμανίας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.”