Στην πρόσφατη (Τρίτη 17/-5-2016) συνάντηση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων με το Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα και τον Αντιδήμαρχο Μιχάλη Βλαχάκη, ένα από τα θέματα που τέθηκε από πλευράς της Οικολογικής Πρωτοβουλίας ήταν η πρόταση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων να γίνει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπόθεση των πολιτών.
Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Χανίων συνυπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες Δήμοι από όλη την Ευρώπη και εκατοντάδες από την Ελλάδα. Με το Σύμφωνο αυτό, οι Δήμοι που συνυπέγραψαν δεσμεύονται να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο Δήμο τους κατά 20% μέχρι το 2020 και κατά 40% μέχρι το 2030.
Για να γίνει αυτό όμως, όπως σημειώνει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, πρέπει κάθε Δήμος να καταθέσει και να υλοποιήσει σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή του και τα μέτρα – δράσεις που σχεδιάζει. Ένα σχέδιο δράσης όμως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους ειδικούς επιστήμονες. Εάν θέλουμε να έχει επιτυχία, προϋπόθεση βασική είναι η ενεργός συμμετοχή και στράτευση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας στον κοινό σκοπό. Δεν αρκούν μόνο οι εργολαβίες, οι εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημόσια κτήρια και τα σχολεία, η δημιουργία ποδηλατόδρομων και χώρων πρασίνου.
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σημειώνει ότι:
Οι ποδηλατόδρομοι π.χ. είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν, εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής των πολιτών, εάν δεν αναγνωρίσουν την αξία του περπατήματος και του ποδηλάτου, εάν οι οδηγοί δε μάθουν να σέβονται κανόνες, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, εάν οι επιχειρηματίες δεν πάψουν να διεκδικούν χώρο στάθμευσης π.χ. μέσα στο Ενετικό Λιμάνι ή στο κέντρο της πόλης. Τα λέμε αυτά, γιατί ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή (πέρα από τα θανατηφόρα ατυχήματα) είναι η υπερβολική χρήση του ΙΧ. Παρομοίως, οι χώροι πρασίνου, για τη δημιουργία και την προστασία τους όπως μας δείχνει και το παράδειγμα της προστασίας της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων, καθοριστικός είναι ο ρόλος των πολιτών, η ενεργός συμμετοχή τους. Οι χώροι πρασίνου, η προστασία και διεύρυνσή τους είναι βασικό ζήτημα επίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς προσφέρουν οξυγόνο και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.
Συνεπώς, για την ενεργοποίηση των πολιτών στην υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,προτείνουμε στο Σχέδιο Δράσης του Δήμου Χανίων στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Σύμφωνο των Δημάρχων, να συμπεριληφθούν:
- Δημιουργία Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και σχολείων, με τη συνεργασία του Δήμου, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Χανίων, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο με εκπαιδευτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται. Εκεί μπορεί να ξεκινήσει ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων στα σχολεία τους, που να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τους θεματικούς άξονες:
- Ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτή.
- Εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Ποδήλατο και περπάτημα, βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.
- Δημιουργία και προστασία χώρων πρασίνου μέσα κι έξω από το σχολείο.
- Τοπικά προϊόντα που παράγονται με φυσικό – βιολογικό τρόπο.
- Διεθνής Συνάντηση στα Χανιά Εκπαιδευτικών για την κλιματική αλλαγή, το επόμενο καλοκαίρι (2017)για παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεών τους για την κλιματική αλλαγή, ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, εργαστήρια και προώθηση συνεργασίας μεταξύ σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών από διάφορες πόλεις και χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Μια τέτοια διεθνής συνάντηση θα προβάλλει την πόλη των Χανίων διεθνώς και μπορεί να γίνει με τη συνεργασία του Δήμου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των Χανίων και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας. Θα δώσει γνώσεις κι εμπειρία και θα ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να αναλάβουν δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Διεθνής Συνάντηση τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών για την κλιματική αλλαγή, μιας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνο στους επίσημους κρατικούς και δημοτικούς φορείς, πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών. Μια συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών από Δήμους που συμμετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων θα μπορούσε να γίνει στα Χανιά και να προβάλει την πόλη αναδεικνύοντας το ρόλο των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Τοπικές Ενεργειακές Ημέρες: 1-2 φορές το χρόνο μπορεί να οργανώνονται οι Τοπικές Ενεργειακές Ημέρες, μια πρόταση που υλοποιείται ήδη σε Δήμους που συμμετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Τις Ημέρες αυτές μπορεί να οργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πώς θέλουμε να εφαρμοστούν, πρωτότυπες κατασκευές κι εργαστήρια κ.ά. Κι αυτές μπορεί να γίνουν σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βάμου και οικολογικές οργανώσεις.