Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι
Τριακόσια γραμμ. ταχίνι, τριακόσια πενήντα γραμμ. χυμό από πορτοκάλι, τετρακόσια γραμμ. ζάχαρη άχνη, τριακόσια ενενήντα γραμμ. αλεύρι μαλακό, τριάντα γραμμ. μπέικι πάουντερ, λίγο αλάτι, πενήντα γραμμ. σταφίδες ξανθές, πενήντα γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα , ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Πενήντα γραμμ. σουσάμι, πενήντα γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική, ραφινέ.
Τοποθετούμε σε μπολ το ταχίνι μαζί με τον χυμό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικι. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη και περνάμε με αυτό όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμας. Τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180 βαθμούς για τριάντα λεπτά και άλλα τριάντα λεπτά στους 170ο βαθμούς. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι και αν χρειάζεται ψήνουμε λίγο ακόμα.
Κέικ με Λεμόνι
Διακόσια εξήντα γραμμάρια ζάχαρη άχνη, διακόσια γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, εκατό ενενήντα γραμμάρια ραφινέ, τριακόσια εβδομήντα πέντε γραμμ. αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικι ξύσμα από λεμόνι, εκατό γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, σκόνη λίγο αλάτι. Για την επικάλυψη:
Εκατό πενήντα γραμμ. χοντροκομμένα λευκά αμύγδαλα, άχνη για πασπάλισμα. Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το ραφινέ και την άχνη. Προσθέτουμε το αλάτι και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικι και τα αμύγδαλα. Τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 20 λεπτά και άλλα 40 λεπτά στους 160ο βαθμούς. Αν χρειαστεί ψήνουμε περισσότερο. Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε την επιφάνεια με αραιωμένη μαρμελάδα. Καλύπτουμε την μαρμελάδα με αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με άχνη.
Καλαμαράκια γεμιστά
Για τέσσερα μεγάλα θράψαλα, δύο κόκκινες πιπεριές, δύο κίτρινες πιπεριές, δύο πράσινες πιπεριές, ένα φλιτζάνι ρύζι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τρία φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο λευκό κρασί, άνηθος, αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι λάδι, χυμός ενός λεμονιού.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια ολόκληρα και τα βράζουμε ελαφρά. Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, μετά ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τον άνηθο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε δύο φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να μισοψηθούν. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο τσικάλι με μισή φλιτζάνα λάδι, νερό και λεμόνι να ψηθούν.
Σπιτικές Προτάσεις
Ημερομηνία: