Η Καινοτομία στη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth) αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου ERRIN (European Regions Research Innovation Network) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης. Εκπρόσωποι ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της Ευρώπης παρουσίασαν τις καινοτόμες δραστηριότητές τους για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, με έμφαση στη Θαλάσσια Καινοτομία, τις Υδατοκαλλιέργειες, στην Κρήτη, Βαλένθια (Ισπανία), Πομόρσκι (Πολωνία) και Εμίλια Ρομάνα (Ιταλία). Ο Δρ Α. Μαγουλάς, Διευθυντής του ΙΘΑΒΥΥΚ και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου αναφορικά με τη βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, και την εφαρμογή της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα στην Κρήτη. Δεδομένου ότι η Γαλάζια Οικονομία αντιπροσωπεύει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη, η εφαρμογή της καινοτομίας προσδίδει νέο δυναμικό στους τομείς ανάπτυξης στον θαλάσσιο χώρο, και σε σχέση με τις προτεραιότητες για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης των Περιφερειών, για την ενίσχυση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
Ενόψει του σχεδιασμού των προσεχών προσκλήσεων του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Horizon 2020, και παρουσία εκπροσώπου της Γεν Δ/νσης Έρευνας και Τεχνολογίας (DG RTD) της ΕΕ, και του Γεν. Γραμ. της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Υδατοκαλλιέργεια (EATIP), επιδιώκεται η καταγραφή των προτεραιοτήτων της Έξυπνης Εξειδίκευσης των Περιφερειών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από το ανταγωνιστικό πλαίσιο Horizon 2020.
Η συνάντηση αποτέλεσε πρωτοβουλία της Θεματικής Ομάδας της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Δικτύου ERRIN, που συντονίζεται και από την Περιφέρεια Κρήτης, δια της Δρ. Ε. Χατζηγιάννη Δντριας Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και του Δ. Ανδρούτσου, εκπροσώπου στο Γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες, που συμμετείχαν στη συζήτηση των μελών του Δικτύου.