24.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Ζωοτροφές από υπολείμματα τροφίμων στην Κρήτη: Πρώτη ύλη τα τρόφιμα που πάνε για πέταμα από 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία

Ημερομηνία:

Τροφή από τρόφιμα. Αυτό είναι το σύνθημα του νέου προγράμματος που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με στόχο μια καινοτόμο διεργασία για τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφίμων από ξενοδοχειακές μονάδες σε ζωοτροφές! Επί της ουσίας, είναι μια προσπάθεια, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), Γιάννης Μαστοράκης, να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του νησιού και της οικονομίας του ένας τεράστιος όγκος υπολειμμάτων που σήμερα πηγαίνει στα σκουπίδια, συνδέοντας τον τουριστικό με τον αγροτικό τομέα.

Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων από 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία, που εφαρμόζουν ήδη σύστημα διαλογής στην πηγή, ενώ κεντρικό στοιχείο της διεργασίας θα είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, που ευνοείται και από το κλίμα.

Πριν από λίγες ημέρες, στο Ηράκλειο έγινε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι ο ΕΣΔΑΚ, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωγραφίας), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών), καθώς και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή). Η διάρκεια του προγράμματος είναι 42 μήνες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227 ευρώ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ