26.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Παρουσία πλήθους κόσμου φόρος τιμής στον Ήρωα Παναγιώτη Μπέρκη από την Περιφέρεια, Κλήρο και Αρχές

Ημερομηνία:

Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού στην μνήμη των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο Μεταξοχώρι παρουσία Κλήρου, βουλευτών, φορέων και πλήθους κόσμου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγωνιστή-Ήρωα, εφέδρου ανθυπολοχαγού Παναγιώτη Εμμανουήλ Μπέρκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης στην διάρκεια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αναφέρθηκαν στη ζωή και στην δράση του μεγάλου Αγωνιστή-Πατριώτη που εκτελέστηκε από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Παναγιώτης Μπέρκης, όπως αναφέρθηκε, έζησε και μεγάλωσε στο Μεταξοχώρι, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας και συνέβαλε ενεργά στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Από το πατρικό του σπίτι συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αγιάς όπου καταδικάστηκε εις θάνατον μαζί με άλλους 4 αξιωματικούς και μετά από  φρικτά βασανιστήρια εκτελέστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1943.

4

«Η ιστορία του τόπου μας είναι η μεγάλη μας κληρονομιά που μας στηρίζει να δίνουμε καθημερινές μάχες για τη δημοκρατία και την πρόοδο» τόνισε στην ομιλία του  Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Σήμερα μπροστά στην προτομή του ήρωα Παναγιώτη Εμμανουήλ Μπέρκη οφείλουμε να αναδείξουμε την κοινή εθνική και πατριωτική παράδοση, που είναι η μνήμη της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών ενάντια στη γερμανική κατοχή. Η Κρήτη ολόκληρη είναι ποτισμένη γη με αίμα ηρώων.

Είναι ο τόπος που δίδαξε στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι το δίκιο, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αξίζουν περισσότερο και από την ίδια τη ζωή. Αυτή την ιστορική μας πραγματικότητα έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και θα το πράξουμε με ευθύνη και συνέπεια, γιατί το οφείλουμε στους δικούς μας νεκρούς, στο δικό μας τόπο».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης είπε ότι το Μεταξοχώρι και η Κρήτη αποτίουν φόρο τιμής στον Ήρωα που πολέμησε και θυσιάστηκε για την ελευθερία και ότι μελλοντικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αποδώσει φόρο τιμής και σε άλλους Ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

2

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων 17χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο

Διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει...

Πλατανιάς: Ευχαριστήριο προς τα ΣΥΝ.ΚΑ Supermarkets για δωρεά ζωοτροφών

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τα ΣΥΝ.ΚΑ Supermarkets για τη δωρεά ζωοτροφών στα...

Β. Κεγκέρογλου: “Η ανάκαμψη μπορεί να προκύψει και μέσω της αξιοποίηση των ΑΠΕ”

Μία ενδιαφέρουσα ενημέρωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου...