12.8 C
Chania
Thursday, January 15, 2026

Σαρδηνία όπως Κρήτη: Άνω του 70% έδωσε ο νότος της Ιταλίας στο “ΟΧΙ”

Ημερομηνία:

Το «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Ματέο Ρέντσι ήταν αυτό που κυριάρχησε – με το συντριπτικό 59,26% – στο ιταλικό δημοψήφισμα. Ποιες περιοχές της Ιταλίας ψήφισαν «ναι» και ποιες «όχι»;

Το «όχι» φαίνεται ότι είναι ο νικητές στις περιοχές όπου η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια.

Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, το όχι έλαβε 68% και το ναι 32%. Στην Σικελία το ναι το 28% και το όχι 72%, ενώ στην Σαρδηνία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27% και 73%. Πρόκειται για περιφέρειες με χρόνια ανεργία.

Το «ναι» υπερίσχυσε οριακά στην Τοσκάνη, περιφέρεια καταγωγής του Ρέντσι, στην Εμίλια Ρομάνια, με μεγάλη κεντροαριστερή παράδοση, και στην βορειοανατολική περιφέρεια Τρεντίνο – Άνω Αδίγη, η οποία όμως χαίρει αυτονομίας που δεν θα μειωνόταν με την μεταρρύθμιση.

Κέρδισε επίσης στο Μιλάνο με 51%. Στη Ρώμη όμως οι πολίτες υπέρ της μεταρρύθμισης δεν ξεπέρασαν το 40%.

Γράφημα από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποθέωση για τους θριαμβευτές του ΟΦΗ στο “Νίκος Καζαντζάκης”

Στους ρυθμούς της μεγάλης πρόκρισης στην ημιτελική φάση του...

Ξεκίνησαν από το μηδέν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 33χρονου γιατρού

Με φακούς, θερμικές κάμερες, drone και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά...