14.8 C
Chania
Friday, December 20, 2024

Στην Κρήτη μπορεί να γίνει ένα…παγκόσμιο πείραμα με τον καιρό!

Ημερομηνία:

Ένα παγκόσμιο πείραμα…τροποποίησης των καιρικών συνθηκών μπορεί να γίνει στην Κρήτη! Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν στελέχη της εταιρείας 3Δ ΑΕ, καθηγητές και μετεωρολόγοι που την Τετάρτη ενημέρωσαν την επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης για το προτεινόμενο σχέδιο που έχουν ώστε να φέρουν περισσότερες βροχές στην Κρήτη!

«Αυτό που προτείνουμε εάν προχωρήσει θα είναι ένα παγκόσμιο πείραμα» τόνισαν , αλλά έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι δεν έχει περιβαλλοντικές ή άλλες επιπτώσεις παρά μόνο καλά για την περιοχή μας. Θα στοχεύουν συγκεκριμένα νέφη που έχουν εντοπίσει με τα ραντάρ και θα τα «χτυπούν» με τα αεροσκάφη που έχουν ώστε να προκαλούν βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, στελέχη της επιτροπής Περιβάλλοντος , αλλά και ειδικοί επιστήμονες που κλήθηκαν…να συνεισφέρουν σε γνώσεις και ιδέες-αλλα κυρίως απορίες- είχαν και έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα αυτό, το όλο σχέδιο. Ειδικά οι μετεωρολόγοι όπως ο κ.Λέκκας ήταν πολύ επιφυλακτικός όχι στο εάν γίνεται , αλλά στο εάν πραγματικά χρειάζεται η Κρήτη ένα τέτοιο σχέδιο!

«Είναι λογικό να υπάρχουν απορίες, ενστάσεις, επιφυλάξεις σε κάθε τι καινούργιο» τόνισε  ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ο οποίος πάντως παραδέχεται ότι «είναι μια προοπτική για την Κρήτη» η ιδέα που έχει η εταιρεία που ήδη συνεργάζεται με τον ΕΛΓΑ για ένα ανάλογο πρόγραμμα στη βόρειο Ελλάδα, για την αποφυγή των χαλαζοπτώσεων που προκαλούν τεράστιες ζημιές!

«Μιλάμε στην πραγματικότητα για πρόκληση παραπάνω βροχής. Και εδώ είναι το θέμα. Θέλουμε το περίσσιο; Μας πειράζει ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ.Καλογέρης που με προϋποθέσεις εμφανίστηκε…θετικός στο να προχωρήσει πειραματικά για 1-2 περιόδους το σχέδιο.

«Πρέπει να δούμε πως γίνεται στην πράξη, τι αποφέρει γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για την εποχή που ίσως θα θέλαμε, πχ τος Καλοκαιρινούς μήνες. Μιλάμε για την περίοδο των βροχοπτώσεων, από τον Οκτώβριο και μετά , εκεί που υπάρχουν σύννεφα και μπορούν με κατάλληλο τρόπο να τα «αναγκάσουν» να δώσουν βροχή και να μην τα χάσουμε!» λέει ο κ.Καλογερής.

Η διαδικασία

Όπως έγραψε χθες το cretalive η συγκεκριμένη εταιρεία που εργάζεται χρόνια για το ελληνικό δημόσιο

χρησιμοποιεί μια τεχνική που δεν δημιουργεί (όπως λέει ) προβλήματα στο περιβάλλον:

-Η Τροποποίηση καιρού, επίσης γνωστή ως σπορά νεφών, είναι η δράση για να αλλάξει η ποσότητα ή το είδος του υετού που πέφτει από τα σύννεφα, με τη διασπορά ουσιών στον αέρα που χρησιμεύουν ως συμπύκνωση νεφών ή πυρήνες πάγου, οι οποίες μεταβάλλουν τις μικροφυσικές διεργασίες μέσα στο σύννεφο. Ο συνήθης στόχος είναι να αυξηθεί ο υετός (βροχή ή χιόνι), αλλά και η καταστολή χαλαζιού και η διάλυση ομίχλης εφαρμόζονται επίσης ευρέως σε όλο τον κόσμο, τόνισαν οι επιστήμονες.

Παρών και ο Γερμανός καθηγητής κ.Ρόζενφελντ ο οποίος ανέλυσε όλα τα στοιχεία και παρουσίασε την Κρήτη ως τον ιδανικό τόπο για να γίνει κάτι τέτοιο. Η Κρήτη δεν έχει καμία σχέση στα υδρογεωλογικά και κλιματολογικά στοιχεία με την Κύπρο, όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί.

Οι καθηγητές πάντως ξεκαθάρισαν ότι μπορεί το σύστημα  που προτείνουν να λειτουργήσει δίδοντας θετικά αποτελέσματα (αλλά όχι θεαματικά, όπως είπαν!) τις περιόδους που υπάρχουν σύννεφα με υγρασία, αυτός είναι ο στόχος άλλωστε. Να αξιοποιήσουν την περίοδο που η εταιρεία δεν δουλευει για τον ΕΛΓΑ και μπορεί να συμπληρώσει για λογαριασμό της Κρήτης τις ώρες που έχει συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο. Στο ανάποδο πάντως. Αντί να…κόβει την χαλαζόπτωση να προκαλεί βροχή!

Φυσικά η Κρήτη θα είχε μεγαλύτερη ανάγκη να προκληθούν βροχές του «ξηρούς» μήνες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο σχέδιο, με άλλα μέσα και άλλο κόστος.

«Άλλο ξηρασία, άλλο λειψυδρία!» ξεκαθάρισαν και επεσήμαναν μπορούν να στοχεύσουν πάνω από τους ταμιευτήρες, να έχουν αποτελέσματα με συγκεκριμένο στόχο! Με βασικό στόχο να εμπλουτίζονται οι υδροφόροι ορίζοντες που έχουν πρόβλημα.

 

Ενστάσεις

Για το σχέδιο πάντως υπάρχουν ενστάσεις. Περιβαλλοντικές για τον ιωδιούχο άργυρο που χρησιμοποιείται (πάντως είπαν ότι δεν ανιχνεύεται!) , βιοηθικές για τον…καιρο, οικονομικές για το κόστος, ακομη…και τουριστικές επιπτώσεις. Είπαν κάποιοι μην τυχόν και…μάθουν οι ξένοι για τον καιρό και τις τροποποιήσεις.

Μετεωρολογοι πάντως όπως ο κ.Λέκκας είχαν ενστάσεις όχι για την τεχνική, αλλά για το εάν χρειάζεται πραγματικά η Κρήτη περισσότερες βροχές.

«Στην Κρήτη πέφτουν 5,5 δισεκατομμυρια κυβικά νερού. Κατά άλλους υπολογισμούς 8,5 δις κυβικά. Είναι αρκετά. Το θέμα είναι πως τα μαζεύουμε αυτά τα νερά! Τι τα κανουμε. Όχι να φέρουμε περισσότερα που θα χάνονται κι αυτά!» τόνισαν.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ