14.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Εκτόξευση ποσοστού φτώχιας στην Κρήτη κατά 5% σε ένα χρόνο

Ημερομηνία:

Της Ελένης Βακεθιανάκη

Κατά πέντε μονάδες μέσα σε έναν χρόνο εκτοξεύτηκε το ποσοστό κινδύνου έντονης φτώχειας στην Κρήτη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πλήττοντας και τους τέσσερις νομούς έστω ανομοιόμορφα, φέροντας πλέον μια νέα πραγματικότητα με την οποία ήδη είναι αντιμέτωπες εδώ και καιρό, πολλές άλλες περιφέρεις τη χώρας.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφερειών και όχι σε σύνολο εθνικό, σε μόλις έναν χρόνο, από το 2013 έως το 2014, ο κίνδυνος φτώχειας στην Περιφέρεια Κρήτης από 21% σκαρφάλωσε στο 26%, με τις μετρήσεις να αναδεικνύουν το Ρέθυμνο ως τον νομό με το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας που έφτασε στο 24% το 2013, ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο όρο του 23,1% αλλά και πάνω από τον μέσο όρο της Περιφέρειας που την ίδια χρονιά ήταν 21,3%..

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2013 που παρουσίασε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Διονύσης Μπαλούρδος, ο οποίος συμμετείχε στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, το ποσοστό φτώχειας στον νομό Ηρακλείου ανέρχεται στο 22,6% με την ιδιομορφία το ποσοστό αυτό να είναι μεν κάτω από τον εθνικό μέσο όρο αλλά πάνω από τον μέσο όρο της Κρήτης κατά περίπου μία μονάδα. Στην καλύτερη θέση ως προς το ποσοστό φτώχειας βρίσκεται  ο ν. Λασιθίου, που σύμφωνα με τις μετρήσεις βρίσκεται στο 14,7% ενώ το ποσοστό φτώχειας στον ν. Χανίων φτάνει στο 21,2%.

Υψηλή η παιδική φτώχεια στο Ηράκλειο

Ο κ.Μπαλούρδος

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλούρδο, στο Ηράκλειο παρατηρείται το ενδιαφέρον στοιχείο ότι,  σε αντίθεση π.χ. με τα Χανιά όπου η κλασική ομάδα που πλήττεται είναι οι άνεργοι (πάνω από το 55% είναι άνεργοι και φτωχοί), στο Ηράκλειο δεν είναι μόνο οι άνεργοι όπου πάνω από το 45% είναι φτωχοί, αλλά υψηλό κίνδυνο φτώχειας έχουν δυστυχώς τα παιδιά έως 18 ετών. «Στην παιδική φτώχεια η χώρα μας έχει τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, κοντά στο 27% ενώ  στο Ηράκλειο το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, φτάνοντας στο 31,4%» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι μία ακόμα ευάλωτη ομάδα στο Ηράκλειο είναι οι γυναίκες, που πλήττονται δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες καθώς ένα 24%  βρίσκεται ή έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εργαζόμενοι… φτωχοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η κατηγορία των εργαζόμενων… φτωχών! Το εισόδημά τους, δηλαδή, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, λίγο πάνω από τις  4000 ευρώ τον χρόνο, μια νέα κατηγορία και μάλιστα μεγάλη σε μέγεθος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του κ. Μπαλούρδου, το 2013 οι εργαζόμενοι φτωχοί στην Κρήτη ανήλθαν στο 13,7,  με το Ρέθυμνο να έχει τους περισσότερους 22.2% και να ακολουθούν τα Χανιά με 16.5%, το Ηράκλειο με 11.8% και στο Λασίθι μόλις 5.5%.

Ο δ/ντής Ερευνών σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι παρά τα αρνητικά μεγέθη που πλέον καταγράφει η Κρήτη, το «καλό» είναι ότι το νησί μπήκε σε μεγάλο κίνδυνο φτώχειας μόλις τα τελευταία δύο χρόνια ενώ σε άλλες περιφέρειες η φτώχεια «χτύπησε» πολύ νωρίτερα.

Αν η φτώχεια πλήττει πλέον και την Κρήτη, ευτυχώς καθυστερημένα, στην Αττική η κατάσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη. Από το 2013 έως το 2014, αναφέρει ο κ. Μπαλούρδος, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας έπεσε από το 20% στο 15% τη στιγμή που στο Β. Αιγαίο ξεπερνά το 30%. «Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη στόχευση εκεί για πολλούς και διάφορους λόγους, πολιτικούς κ.α. ενώ οι άλλες περιφέρειες είναι φτωχοί συγγενείς», σχολιάζει.

Τα παραπάνω νούμερα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, «ενώ» σύμφωνα με τον ίδιο «σε επίπεδο νομών οι μετρήσεις που υπάρχουν είναι ακόμα σε… νηπιακή ηλικία. Κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια να παρουσιάσουμε στοιχεία ώστε οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες να υιοθετούν πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Να παίρνουν αποφάσεις που να απαντούν σε πραγματικά στοιχεία. Μέτρα τοπικά που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κρήτης όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), είναι δράσεις στις οποίες ο κόσμος ανταποκρίνεται, έχει ανάγκη και συμμετέχει», κατέληξε.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ