15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Αποκάλυψη: Ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ συνάντησε τον αρχηγό της ΜΙΤ μια μέρα πριν το πραξικόπημα – Επανέρχονται τα σενάρια για εμπλοκή του Ερντογάν

Ημερομηνία:

Αν και έχουν περάσει περίπου οκτώ μήνες από την προσπάθεια διεξαγωγής πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τα όσα οδήγησαν τους στρατιωτικούς της «Επιτροπή για την Ειρήνη», στο να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ενώ μυστήριο επικρατεί αναφορικά στο ποιοι ηγήθηκαν του πραξικοπήματος, καθότι παρά τους τόσους μήνες ακόμα δεν έχουν βρεθεί να ηγετικά στελέχη του- παρά τις προσπάθειες της τουρκική κυβέρνησης  να πείσει για το αντίθετο.

Τώρα ένα κείμενο της δημοσιογράφου Μουγιεσέρ Γιλντίζ, στον ιστότοπο OdaTV, έρχεται να δώσει νέα τροπή στη συζήτηση που υπάρχει γύρω από το πραξικόπημα στην Τουρκία.  Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως το OdaTv, φέρεται να συνδέεται με την οργάνωση της Εργκενεκόν, η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης του ΑΚΡ και η δράση της  αποκαλύφθηκε την περασμένη δεκαετία. Η επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων σε έκθεσή της το 2011, χαρακτηρίζει το OdaTV, ως «υπερεθνικιστική σελίδα η οποία είναι κριτική απέναντι στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα, λοιπόν με τη Μουγιεσέρ Γιλντίζ τις 14 Ιουλίου 2016- παραμονή του πραξικοπήματος στην Τουρκία – ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Φακάν Φιντάν.  Η συνάντηση των δυο αντρών έγινε μετά από την τελετή ορκωμοσίας στην σχολή Ειδικών Δυνάμεων στην Άγκυρα. Τη συνάντηση αυτή αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της δίκης τους ένας λοχίας, ο Μεχμέτ Μπιλγκέ, σύμφωνα με τον οποίο η συνάντηση Ακάρ – Φιντάν κράτησε 6 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 00:30 τα ξημερώματα της 15 Ιουλίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο κείμενό της η Γιλντίζ σε αυτή την τελετή ορκωμοσίας συνήθως παρίσταται ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ωστόσο αυτή τη φορά ο Ακάρ – που είναι αρχηγός του Στρατού της Τουρκίας από το 2014- επέλεξε να παραστεί αυτός.

Μάλιστα, η συνάντηση Ακάρ – Φιντάν επιβεβαιώνεται από μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διερεύνησης της απόπειρας πραξικοπήματος, του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανού Κόμματους (CHP), Αϊκούρ Ερντοουντού, ο οποίος δήλωσε πως η πληροφορία για την συνάντηση υπήρχε, αλλά  η επιτροπή δεν είχε την δυνατότητα να τη διασταυρώσει μιας και οι εργασίες της έληξαν απότομα ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.
«Αν η 15 Ιουλίου [σ.σ. η προσπάθεια πραξικοπήματος] δεν είχε συμβεί, πιθανότατα κανείς δεν θα έδινε βάση σε αυτή την συνάντηση…. Δεν είναι ενδιαφέρον πως τα δυο βασικά μυστικά  ονόματα της προσπάθειας πραξικοπήματος είχαν μια συνάντηση 6 ωρών μόλις μια μέρα πριν την προσπάθεια πραξικοπήματος και κανείς δεν έχει μιλήσει για αυτή τη συνάντηση εδώ και 7 μήνες παρά το γεγονός ότι πολλοί ήξεραν για αυτή την συνάντηση;», αναρωτιέται η Γιλντίζ στο κείμενό της

Για πολλούς ο ρόλος του Τούρκου ΓΕΕΘΑ και του διοικητή της ΜΙΤ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και αποτελεί πηγή των περισσότερων ερωτήσεων αναφορικά με τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις, ένας αξιωματικός της ΜΙΤ ενημέρωσε στον Φιντάν στις 14:00 και ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Ακαρ στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τις 20:30, περίπου μισή ώρα πριν ξεκινήσε η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

Παρά το γεγονός πως τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους που Ακάρ και Φιντάν δεν τους ενημέρωσαν για την προσπάθεια πραξικοπήματος και το γεγονός πως το ήξεραν αρκετές ώρες πριν εκδηλωθεί, οι δυο τους παραμένουν στις θέσεις τους παρά το γεγονός πως έχουν αποταχθεί περισσότερα από 130.000 άτομα από κρατικούς φορείς.

Ενώ, όπως έχει ήδη αναφερθεί, και η κυβέρνηση απαγόρευσε την εξέταση Ακάρ και Φιντάν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το πραξικόπημα.

Τώρα το σχόλιο της Γιλντιζ αναφορικά με την συνάντηση Ακαρ – Φιντάν μια μέρα πριν το πραξικόπημα, καθώς και λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, με το ενδεχόμενο της εμπλοκής Ερντογάν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...