15.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

400gr φρέσκα (σε λίγο) λεπτά αμπελόφυλλα, 1 φλυτζάνα τσαγιού ρύζι νυχάκι, 1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, δυόσμος, μάραθα αρκετά, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κιλό κρεμμύδια ξερά τριμμένα, 2 λεμόνια χυμό, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού λάδι, 1 κουταλιά τσαγιού αλάτι, μισό κουταλάκι τσαγιού πιπέρι.

Σε βαθιά κατσαρόλα βράζομε άφθονο νερό, χωρίζομε την ποσότητα των αμπελόφυλλων στα δύο, ζεματάμε τα μισά, τα γυρίζομε και από την άλλη πλευρά, τα βγάζομε σε στραγγιστήρι να σουρώσουν και συνεχίζομε με όλα έτσι. Αχνίζομε λίγο τα κρεμμύδια να μαραθούν και πριν ροδίσουν αποσύρομε από την φωτιά, προσθέτομε το λάδι και όλα τα υλικά ψιλοκομμένα. Πέρνομε ένα – ένα φύλλο, διπλώνομε μέσα γέμιση και βάζομε στον πάτο του τσικαλιού μια στρώση αμπελόφυλλα και από πάνω κυκλικά τα ντολμαδάκια. Γεμίζομε τον πάτο βάζομε και από πάνω ντολμαδάκια από πάνω στρώση φύλλα και από πάνω ένα ρηχό πιάτο μπρούμυτα. Προσθέτομε κρύο νερό και λεμόνια στιμμένα μέχρι το χείλος του πιάτου και βράζομε σε σιγανή φωτιά 1 ώρα περίπου. Πολύ νόστιμα με γιαουρτάκι.

 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κουκουνάρι

300gr ρύζι, 1 κιλό κρεμμύδια 50gr κουκουνάρι (2,5) φλυτζάνια δυόμιση του καφέ μαύρες σταφίδες, 1 νεροπότηρο λάδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι άνιθο, δυόσμο, δυό κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλάκια κανέλα, 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι, κύμινο, αλάτι, 1 λεμόνι χυμό, ενάμιση ποτήρι νερό, 350gr φρέσκα αμπελόφυλλα.

Γίνονται όπως η πρώτη συνταγή.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ