Περιοδεία στη ΔΕΗ και στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποίησε την Παρασκευή 28/4 κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη.
Οι εργαζόμενοι συνομίλησαν με το βουλευτή με ζήτημα αιχμής την επικείμενη πώληση της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής αναφέρθηκε πως αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η απελευθέρωση της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο σύνολό της.
Τόνισε πως η μορφή της ιδιωτικοποίησης μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως το “σπάσιμο” της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, με την μορφή του στρατηγικού επενδυτή, ή με την πώληση των λιγνιτωρυχείων και των διαφόρων υδροηλεκτρικών μονάδων τη χώρας. Παρόλαυτα το κύριο είναι πως η ιδιωτικοποίηση, με οποιαδήποτε μορφή και αν έχει, θα υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη λαϊκή οικογένεια. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εργολαβίες, που ήδη υπάρχουν -και μάλιστα με κρατική ΔΕΗ- θα επιδεινωθούν διότι στη λογική του κέρδους, ο ιδιώτης προφανώς θα επιχειρήσει να απολύσει εργαζόμενους ή να αλλάξει τα μισθολόγια με μισθούς πείνας.
Από την πλευρά, η λαϊκή οικογένεια, θα γνωρίσει νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι που το γνώρισε και με τη “δημόσια” ΔΕΗ όπου από το 2015 αυξήθηκε το τιμολόγιο κατά 157%. Φυσικά, ένας ιδιώτης παίρνοντας ηλεκτρική ενέργεια για να την πουλήσει και για να έχει και το κέρδος σημαίνει ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα αφού επίκειται η ψήφιση των μέτρων, 10 έως 20 Μαΐου. Ανέφερε πως διέξοδος για το λαό αποτελεί μόνο η μεγάλη ισχυρή κοινωνική συμμαχία από όλους όσους πλήττονται σήμερα από αυτές τις πολιτικές για μια άλλη κοινωνία με το λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η υποστελέχωσή του. Στη συνέχεια, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και αναφέρθηκε στην διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την καθιέρωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ενός σχεδίου, το οποίο ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις, με υποδομές και προσωπικό που δεν θα επιβαρύνουν το κράτος και με παροχές μακριά από τις ανάγκες των ασθενών.
Τέλος, όσον αφορά την πολυδιαφημιζόμενη στελέχωση των δομών Υγείας, ο βουλευτής ανέφερε πως το προσωπικό που θα στελεχώσει τις τοπικές μονάδες, θα είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές, το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ φτηνής, εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας, το οποίο, εκτός των άλλων βέβαια, θα απαξιώνεται κιόλας ως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.