27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Κ. Μελάς: Ο κ. Σόιμπλε κοιτάει μόνο τα συμφέροντα του έθνους του εις βάρος των άλλων – Ας αφήσουν οι Γερμανοί το επιχειρηματικό ρίσκο στους Έλληνες εφοπλιστές που το αντέχουν

Ημερομηνία:

Οικτρά απέτυχαν στη ναυτιλία οι Γερμανοί κάθε φορά που επιχείρησαν να αναμειχθούν, «καθείς εφ’ ω ετάχθη», ας φτιάχνουν τόρνους, αυτοκίνητα και ας αφήσουν τη ναυτιλία και όλα αυτά που έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο και είναι άλλης αντίληψης, σε αυτούς που μπορούν να τα καταφέρουν, είπε ο καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Κώστας Μελάς Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση Σόιμπλε, ο κ. Μελάς σχολίασε αρχικά ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «δεν είπε μόνο για τους εφοπλιστές … είπε και ότι ευθύνη για το μισό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας φέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η πιστωτική επέκταση του κ. Ντράγκι, γιατί χωρίς αυτήν το ευρώ θα ήταν πολύ πιο ισχυρό και δεν θα υπήρχαν τόσο μεγάλα πλεονάσματα»

«Ο κ. Σόιμπλε ή δεν καταλαβαίνει καθόλου από οικονομία, ή δεν ξέρει πού βρίσκεται, αλλά και καταλαβαίνει και ξέρει … εκφράζει με τον πιο κυνικό τρόπο την μερκαντιλιστική αντίληψή του για την οικονομία, κοιτάει μόνο τα συμφέροντα του έθνους του εις βάρος των άλλων, γιατί δεν καταλαβαίνει ότι εδώ έχουμε μία οικονομική και νομισματική ένωση, όχι μία Γερμανία μόνη της ανεξάρτητη … Εάν ο κ. Ντράγκι δεν έκανε αυτή την πιστωτική χαλάρωση, οι υπόλοιπες χώρες, το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, η αύξηση της κατανάλωσης, από πού θα προέρχονταν;», αναρωτήθηκε ο κ. Μελάς.

Ας αφήσουν οι Γερμανοί το επιχειρηματικό ρίσκο σε αυτούς που το αντέχουν

Το δεύτερο που σημείωσε, είναι η «μόνιμη επωδός των Γερμανών και του κ. Σόιμπλε … οι Έλληνες εφοπλιστές. Έχουν επιχειρήσει επανειλημένα οι Γερμανοί να επιτύχουν και στη ναυτιλία και έχουν αποτύχει οικτρά. Καθείς εφ’ ω ετάχθη, ας φτιάχνουν τόρνους, αυτοκίνητα και ας αφήσουν τη ναυτιλία και όλα αυτά που έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο και είναι άλλης αντίληψης, σε αυτούς που μπορούν να τα καταφέρουν».

Επεσήμανε επίσης ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις από δω και πέρα πρέπει να κάνουν όλα τα δυνατά για να μπορέσει μέρος της εφοπλιστικής δραστηριότητας να ενταχθεί στην παραγωγή του εσωτερικού της χώρας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εντάξει αυτόν τον τεράστιο πλούτο που παράγεται από τους εφοπλιστές στην εγχώρια παραγωγή της χώρας», όπως είπε ο κ. Μελάς.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, το ορόσημο είναι οι γερμανικές εκλογές

«Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας αυτή τη στιγμή, έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει», είπε εξάλλου ο ίδιος αναφερόμενος στην σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά «το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε … πριν κλείσουν οι γερμανικές εκλογές»

Όπως προέβλεψε, «είτε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είτε στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου θα υπάρχει μία “υποσχετική”, δεν θα επαναληφθεί απλώς το Eurogroup του Μαΐου του 2016, θα υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Αλλά η συζήτηση θα αρχίσει μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών».

Ο κ. Μελάς περιέγραψε το «καλό σενάριο» που περιλαμβάνει μία «χρονική μετατόπιση του αφηγήματος της κυβέρνησης προς το τέλος του χρόνου και τις αρχές του επόμενου … μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του 2018 και μετά να κάνει τα βήματα για έξοδο στις αγορές γιατί υπάρχει ο στόχος του προγράμματος για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας με ίδια μέσα».

Αντίθετα, «εάν δεν ισχύσει αυτό το σενάριο … πιθανότατα να θέλουν … να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές με πιο μεγάλο έλεγχο και εποπτεία».

Πρόβλεψη για ποσοτική χαλάρωση το 2018

Ο ίδιος απέρριψε τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που θέλουν την Ελλάδα να έχει «χάσει το τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να βγει στις αγορές. Θα βγει «είτε όταν κάποιος θεσμικός παράγοντας προβει σε πράξη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και αυτή είναι η ΕΚΤ μέσω της πιστωτικής χαλάρωσης» είτε μέσω θέσπισης πιστοληπτικής γραμμής, τόνισε ο κ. Μελάς, «κάποιος πρέπει να εγγυηθεί για την Ελλάδα. Η πρώτη λύση είναι σαφώς η καλύτερη, η δεύτερη θα έχει περισσότερους ελέγχους και εποπτεία».

Δεδομένου ότι στόχος του προγράμματος είναι η Ελλάδα να αναχρηματοδοτεί μόνη τις υποχρεώσεις της μετά τον Αύγουστο του 2018, «τι θα κάνει ο Σόιμπλε, θα πει στο γερμανικό κοινοβούλιο “απέτυχε το πρόγραμμα, θέλουμε λεφτά για την Ελλάδα;”» αναρωτήθηκε.

stokokkino.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της...