Ανατροπή στη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει με τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Αν και σε προηγούμενη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιούνη ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας είχε εκφράσει τι θέση ότι η περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης “δεν είναι δικιά μας περιουσία” σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να υποδειχθεί στο Πολυτεχνείο “με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει την περιουσία του. Διαφορετικά, ίσως θα πρέπει και αυτό να έχει άποψη για τη δικιά μας περιουσία”, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν στο σύνολό τους οι δημοτικές παρατάξεις και ο Δήμαρχος Χανίων εκφράζουν λιγότερο ή περισσότερο έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας χαρακτήρισε την περιοχή “μπαλκόνι των Χανίων“, όπως ήταν και ο τίτλος σημερινού κειμένου 50 προσωπικοτήτων και πολιτών των Χανίων που τάχθηκαν ενάντια στη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο.
Όμως, τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωπος της κατάληψης Rosa Nera αλλά και εκπρόσωπος των πολιτών της παλιάς πόλης που και αυτοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν από τον Σύλλογο Φοιτητών, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης, από τη Rosa Nera αλλά και όλες οι παρατάξεις. Υπήρξε ομοφωνία ότι η μετατροπή σε ξενοδοχεία των ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι είναι μία αρνητική εξέλιξη.
Την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέφρασε πλέον και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας που πρότεινε την αξιοποίησή τους για εκπαιδευτικούς λόγους.
Πιο αναλυτικά, ο Λευτέρης Βεργεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σημείωσε:
“πρόκειται για κτίρια με τεράστια ιστορικά σημασία για την Παλιά Πόλη.Όλοι έχουν διαπιστώσει οτι η Παλιά Πόλη τουριστικοποιείται και χάνει τους κατοίκους της και δημιουργείται μεγάλο ερώτημα για την τύχη της και τα ιστορικά της μνημεία. Επομένως ο προβληματισμός ο δικός μας είναι κατά πόσο, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ιδιοκτήτης και τι συμβαίνει εκεί σήμερα, είναι θεμιτό να αξιοποιηθούν τα κτίρια αυτά με τουριστική χρήση, όταν αυτή η χρήση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην πόλη”
Στη συνέχεια είπε ότι τα κτίρια πρέπει να έχουν δημόσια χρήση και το Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να βρει συμβατές χρήσεις με τον δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου.
Ο εκπρόσωπος της κατάληψης επισήμανε ότι το κτίριο ρήμαζε επί 20ετίας έως ότου ξεκίνησε η κατάληψη: “Το Πολυτεχνείο είχε αποφασίσει την διάλυση και τον αποκλεισμό του χώρου. Ο κοινωνικός χαρακτήρας που προσπαθήσαμε να δώσουμε φαίνεται από την στήριξη των φορέων και των ομάδων”.
Υπενθυμίσε επίσης ότι ως συλλογικότητας δεν αποσκοπούν στο κέρδος ή σε ψήφους, οπότε δεν ευσταθεί η κατηγορία που τους προσάπτουν ότι η κατάληψη έγινε για να αποκομίσουν όφελος. Κατέληξε τονίζοντας ότι δε μπορούν να πουν τι πρέπει να γίνει, αλλά: “σας υπογραμμίζουμε σαν δημοτική αρχή ότι μπορείτε να τους πείτε τι δεν πρέπει να γίνει.”
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Παλιάς Πόλης κ. Βασίλης Γιατρουδάκης. Ο κ. Γιατρουδάκης τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι στην απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης:
“Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο της Β’ ζώνης που υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί. Η έγκριση της χρήσης έπρεπε να εγκριθεί από ένα νομοθέτημα κληρονομιάς και από το συμβούλιο μνημείων της Κρήτης, έχω την εντύπωση ότι αυτό το αρμόδιο συμβούλιο δεν έχει ερωτηθεί καν” και κατέληξε παρακαλώντας το Πολυτεχνείο Κρήτης να ανακαλέσει την απόφασή του.
Ο εκπρόσωπος των φοιτητών στάθηκε στο πλήθος αυτών που εναντιώνονται στην εμπορευματοποίηση των κτιρίων:
“Ο κ.Διγαλάκης παίρνει αυτή την απόφαση με στόχο την εισβολή ιδιωτών στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δήθεν για να επιβιώσει το Πολυτεχνείο”
Όμως, την αντίθεσή τους στην απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέφρασαν και οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Χανίων.
Η Νάνσυ Αγγελάκη εκ μέρους της παράταξης του κ. Σκουλάκη, “Χανιά, μαζί για το Δήμο μας” είπε ότι πρέπει να γίνει ευρύτερη μελέτη από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για όλο το Λόφο Καστελίου ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα που έχει προκύψει.
Ο κ. Παπαδογιάννης, επικεφαλής της παράταξης Χανιά 100/5 στάθηκε στην μελέτη του Ρωμανού Καλιγά και ζήτησε να ανοίξει επιτέλους ένας διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της Παλιάς Πόλης για τα ιστορικά κτίρια των Χανίων ενώ επισήμανε τις ευθύνες του Δήμου που τόσα χρόνια δεν προχώρησε στις κατάλληλες κινήσεις ώστε το κτίριο να χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Είπε χαρακτηριστικά:
Το κτίριο έχει τεράστια, ιστορική και πολιτιστική αξία. Σε ένα τέτοιο ζήτημα, για ένα τέτοιο κτίριο, κ.Δημαρχε, μας ενδιαφέρει πραγματικά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται να κάτσουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για να βρούμε μια λύση συνολικά για αυτά τα ιστορικά κτίρια.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” είπε ότι το ζήτημα αφορά όλη την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς της και όχι μόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης:
“Διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση που ακολουθήθηκε και την πρόταση της πρυτανείας, καθώς δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς από το Πολυτεχνείο”.
Ο κ.Σαρρής, επισήμανε ότι η λογικής της έντονης τουριστικοποίησης εν τέλει δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει αναφερόμενος σε παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετώπισαν παρόμοια ζητήματα.
Ο Νίκος Παπαντωνάκης, επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι η τακτική της πρυτανείας βρίσκεται σε σύγκρουση με την κοινωνία:
“Η πρυτανεία διαλέγει να ξεπουλήσει τα κτίρια σε ιδιώτες για την επιχειρηματική αξιοποίηση, δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδω” ενώ αναρωτήθηκε “γιατί δεν θέλει να καταγγείλει την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων”.
Ο κ. Παπαντωνάκης στη δευτερολογία του ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης από την πρυτανεία και την αξιοποίηση των κτιρίων εις όφελος των φοιτητών.
Η πλειοψηφία των συμβούλων μίλησαν για λάθος τακτική εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι υπόλοιποι σύμβουλοι έκαναν λόγο για μια λάθος τακτική από την πλευρά του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Χανίων είπε ότι η αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης πρέπει να είναι προς το συμφέρον του ιδρύματος αλλά και της πόλης.
“Δεν αμφισβητούμε το αυτοδιοίκητο του ιδρύματος ούτε και το δικαίωμα του να πάρει την τελική απόφαση. Ακούω με προσοχή την άποψη οτι δεν θέλουμε να τουριστηκοποιήσουμε την Παλιά Πόλη”.
Και συνέχισε:
“Ναι μεν σεβόμαστε και είναι δικαίωμα του Πολυτεχνείο να καλύψει διάφορες ανάγκες, ωστόσο επειδή έχουν προκύψει κάποια ζητήματα από τον δημόσιο διάλογο, πρέπει να γίνει μια επανεξέταση από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.”
Τελικώς, ο κ. Βάμβουκας αφού ζήτησε να κυρηχθούν άμεσα ως διατηρητέα, επισήμανε την αναγκαιότητα η περιοχή να είναι επισκέψιμη και χαρακτήρισε τα κτίρια στο λόφο Καστέλι “μπαλκόνι των Χανίων“, όπως ήταν και ο τίτλος κειμένου που υπογράφουν 50 γνωστές προσωπικότητες και πολίτες των Χανίων, είπε:
“Η πρότασή μου είναι τα κτίρια να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους”
Να σημειώσουμε ότι προς ψήφιση τέθηκαν δύο ψηφίσματα, ένα που είχε κατατεθεί από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα όπου έλεγε να χρησιμοποιηθούν τα κτήρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου Κρήτης και ένα δεύτερο από τις παρατάξεις Παπαντωνάκη – Σαρρή όπου ζητούσαν να μην υλοποιηθεί η πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης και να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών των φοιτητών με τη δημιουργία αντίστοιχων δομών, όπως βιβλιοθήκης ή λέσχης.
Δεν υπήρξε συμφωνία, με την πρώτη πρόταση να λαμβάνει 8 ψήφους και τη δεύτερη 7 ψήφους.
Ολόκληρη η συνεδρίαση εδώ:
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=YpR_ZHRf7Q0″]