17.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Συνάντηση για κοινή δράση υπεράσπισης των μνημείων της Παλιάς Πόλης και των Ελεύθερων Χώρων την Τρίτη 29 Αυγούστου

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη για την κοινή δράση υπεράσπισης μνημείων, δημόσιων κτηρίων και ελεύθερων χώρων, με αφορμή την επιχειρούμενη ξενοδοχοποίηση ιστορικών κτηρίων του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, στις 8 μμ, στο Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Παρακάτω κείμενο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης και κοινής διεκδίκησης από φορείς και πρόσωπα:

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η επιχειρούμενη δημιουργία ιδιωτικού ξενοδοχείου στα ιστορικά μνημειακά κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για το σύνολο των μνημείων, των δημόσιων κτηρίων και των Πανεπιστημίων της χώρα μας.

Λέμε όχι στην ξενοδοχοποίηση και κάθε ιδιωτική εμπορική εκμετάλλευση των δημόσιων μνημειακών κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Λέμε όχι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού (και μάλιστα του μαζικού με άθλιες συνθήκες εργασίας για τους απασχολούμενους σε αυτόν) προβάλλει ορατό τον κίνδυνο να αδειάσει η Παλιά Πόλη των Χανίων από κατοίκους και να χάσει το ιδιαίτερο χρώμα της, αυτό ακριβώς που φέρνει τόσους επισκέπτες.

Λέμε όχι στην εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κτηρίων. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν τόσες κοινωνικές ανάγκες (άστεγοι, φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους εξαιτίας της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν οικονομικά, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και μουσεία σε ενοικιαζόμενους ή ανεπαρκείς χώρους) και την ίδια στιγμή να αφήνονται εγκαταλελειμμένα ή να ιδιωτικοποιούνται δημόσια κτήρια.

Λέμε όχι στην οικονομική εξαθλίωση της Παιδείας και των Πανεπιστημίων με τις συνεχείς περικοπές, όχι στη λογική εκποίησης της περιουσίας των Πανεπιστημίων ή της διείσδυσης ιδιωτών χορηγών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις λειτουργίες τους.

Για όλα αυτά έχουν ευθύνες τόσο οι νυν όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας. Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης να δράσουν από κοινού και να πουν μαζί μας ναι:

  • Ναι στη συντήρηση και χρήση για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των μνημείων και δημόσιων κτηρίων τόσο του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι όσο και άλλων μνημείων όπως των Νεωρίων, του Παλιού Δημαρχείου στο Συντριβάνι.
  • Ναι στην άμεση απόδοση στο Δήμο Χανίων δημόσιων χώρων όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το παλιό ΙΚΑ και το Παλιό Ψυχιατρείο.
  • Ναι στη φροντίδα για να διατηρηθεί η παρουσία κατοίκων στην Παλιά Πόλη των Χανίων και να μην καταντήσει τουριστική νεκρόπολη.
  • Ναι στην επαρκή δημόσια χρηματοδότηση για την Παιδεία και για τους φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΕΣΥ: Όχι στην υποκατάσταση δημοσιογράφων από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Την έντονη αντίθεσή της σε πρακτικές ΜΜΕ που επιχειρούν...

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 16 Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό

24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης...

Εισαγγελική παρέμβαση για τη σιωπή του “Φραπέ” στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει ο Γιώργος Ξυλούρης,...