20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Γιατί δημιουργούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες

Ημερομηνία:

Γιατί η ελληνική σκέψη κρατά τα σκήπτρα της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της τέχνης, εδώ και 3000 χρόνια; Γιατί έφτασαν οι πρόγονοί μας στο τέλειο, γιατί τα ανακάλυψαν σχεδόν όλα;

Γιατί οι Έλληνες είχαν τη τάση να εξελίσσουν τις θεωρίες και όχι να τις αφορίζουν, δημιουργούσαν χωρίς να δογματίζουν. Ο καθένας συμπλήρωνε χωρίς να αναιρεί κανένα. Δεν υπήρχαν έριδες και αντιπάθειες, σεβόταν τις απόψεις του ενός και του άλλου.

Το αντίθετο συμβαίνει σήμερα με πολιτικές ιδεολογίες και θρησκείες, όπου βασίζονται σε δόγματα γι αυτό αντιμάχεται η μια πλευρά την άλλη.

Η ελληνική σκέψη δεν αφορίζει, δεν αποκλείει, δε σε κατευθύνει σε μονόδρομους.  Για παράδειγμα ο Δημόκριτος και στα 49 βιβλία του που έχουν διασωθεί, χρησιμοποιεί το “δοκεί μοι”, δηλαδή “μου φαίνεται, νομίζω”. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί το “ενδέχεται και άλλων έχειν”, δηλαδή “μπορεί να είναι και αλλιώς”, αν και ήταν βέβαιος οτι έλεγε το σωστό. Το ίδιο έκανε και ο Σωκράτης, έλεγε “εν οίδα οτι ουδέν είδα” δηλαδή, δεν ξέρω τίποτα. Και όμως ήταν σίγουρος οτι ήταν σε ορθό δρόμο και πέθανε γι αυτές τις ιδέες του.

Οι αρχαίοι Έλληνες προσωποποίησαν την φιλοσοφία ενσαρκώνοντάς την πάνω στην ίδια τη ζωή με συζητήσεις αδιάκοπες με το πλήθος και την έκαναν ζωντανή φιλοσοφία, δεν την έκλεισαν σε ένα δωμάτιο γεμάτιο με βιβλία. Το ότι δεν ήταν δογματικοί ακόμα και στη τέχνη, φαίνεται από το Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο Ναός είναι Δωρικού ρυθμού σε μια πόλη καθαρά Ιωνική, ακόμα και στο Ζενίθ της Ιστορίας της, την εποχή της Αθηναϊκής ηγεμονίας, όπου οικοδομήθηκε.

Μιχαήλ Γ.Κελαϊδής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ