Ο ΒΟΑΚ και όλα τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης συζητήθηκαν στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, εκπροσώπων φορέων. Στην συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για τα μεγάλα έργα και το αναπτυξιακό πλαίσιο του νησιού, μια συνεδρίαση που γίνεται σε συνέχεια των τεσσάρων συσκέψεων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου – παρόντος του Πρωθυπουργού – που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο .
Ο κ. Αρναουτάκης μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας για τα μεγάλα έργα του νησιού με έμφαση το ΒΟΑΚ αλλά και στα αναπτυξιακά ζητήματα των Περιφερειακών ενοτήτων προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται στενά και πορεύεται με τους δημάρχους του νησιού ,τους φορεις, διεκδικώντας πόρους και αρμοδιότητες. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί 1,5 δις ευρώ εκτός του ΒΟΑΚ, προσθέτοντας ότι, για την Περιφέρεια Κρήτης ο ΒΟΑΚ είναι έργο που ξεκινά από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, και ότι περιμένουμε τον Πρωθυπουργό στο συνέδριο να ακούσουμε τις ανακοινώσεις του.
Η πρόταση της Περιφέρειας, επισήμανε ο Περιφερειάρχης, είναι η πλέον ρεαλιστική και έχει γίνει αποδεχτή από την Κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αναγκαία αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου” Νίκος Καζαντζάκης” μέχρι την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
Επίσης ο κ Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα συνοδά έργα ,στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει για τον Νότιο οδικό άξονα, αναφέρθηκε στους κάθετους οδικούς άξονες ενώ για το επαρχιακό οδικό δίκτυο είπε, ότι ,μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει η δημοπράτηση για την εκτέλεση έργων σε 450 επικίνδυνα σημεία σε όλη την Κρήτη.
Επίσης ,τόνισε ότι η Κρήτη θα καταστεί ενεργειακός κόμβος ενώ αναφέρθηκε στην προώθηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, των αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών, ύδρευση-αποχέτευση, ενεργειακά που θα αναβαθμίσουν την ζωή των πολιτών και θα τονώσουν την οικονομία, κάνοντας επίσης αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, στην διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, αλλά και στα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημονικών ιδρυμάτων του τόπου να περάσουν στην πραγματική οικονομία.
Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε θεσμικά θέματα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει από την κεντρική διοίκηση πραγματική αποκέντρωση σε αρμοδιότητες και πόρους, να υπάρξει μια διαπεριφερειακή διακυβέρνηση. Η συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου συνεχίζεται με διάλογο δημάρχων -θεσμικών εκπροσώπων με τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες τους Περιφερειακούς Συμβούλους την κατάθεση και διαμόρφωση προτάσεων που αφορούν έργα των περιοχών τους.