Κυδώνι γλυκό
2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα, 2 κιλά ζάχαρη, μπαρμπαρούσα μερικά φύλλα, αρκετά αμύγδαλα, αρκετά κουκουνάρια, 1 κρασοπότηρο χυμό λεμόνι, 2 ποτήρια μεγάλα νερό.
Μόλις βράσει το νερό, ρίχνω τα κυδώνια κομμένα σαν λεπτές τηγανητές πατάτες, τη ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού και τα αφήνω να βράσουν. Αρχίζω να τα ξαφρίζω με μια τρυπητή κουτάλα και μόλις τελειώσει το ξάφρισμα, προσθέτων την μπαρμπαρούσα (αρμπαρόριζα) και τα αμύγδαλα – κουκουνάρια και συνεχίζω το βράσιμο για περίπου 25 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά μόλις το γλυκό πάρει ένα ωραίο ροζέ χρώμα. Την επόμενη μέρα το βάζω σε βάζα.
Πάστα κορμός από κάστανα (ψυγείου)
Ένα κιλό κάστανα, ένα τρίτο φλυτζάνας τσαγιού βούτυρο, μισή φλυτζάνα τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα, μια φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη άχνη, τρεις κουταλιές γάλα, δύο κουταλιές λικέρ μαρασκίνο, δύο φλυτζάνια τσαγιού κρέμα σαντιγύ, τρία χαρτάκια βανίλιας.
Καθαρίζομε τα κάστανα από την εξωτερική τους φλούδα και τα βάζομε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Τα ξεφλουδίζομε από την εσωτερική τους φλούδα. Τα περνάμε απ’ τη μηχανή του πουρέ ζεστά. Βάζομε τον πουρέ σε λεκανίτσα και προσθέτομε το γάλα και το λικέρ. Ανακατεύομε και ρίχνομε τη ζάχαρη με τις βανίλιες, τη σοκολάτα τριμμένη και το βούτυρο κομμένο κομμάτια. Ζυμώνομε να γίνει μια ζύμη αφράτη. Στρώνομε μια στενόμακρη φόρμα με λαδόχαρτο και την βουτυρώνομε. Ρίχνομε μέσα το μείγμα και απλώνομε παντού να έχει το ίδιο πάχος. Τοποθετούμε την φόρμα στο ψυγείο 2 έως 3 ώρες και κατόπιν αδειάζομε σε στενόμακρη πιατέλα. Σκεπάζομε όλον τον κορμό με σαντιγύ και κάνομε με κορνέ διάφορα σχέδια και πασπαλίζομε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τσικουδιά
Μια οκά τσικουδιά, τέσσερα μανταρίνια ολόκληρα, μισό δράμι γαρύφαλλα, μισό δράμι γλυκάνισο, 1 δράμι κανέλα, 1 δράμι τσάι (1 δράμι = 3 gr)
Δέκα πέντε μέρες όλα μαζί καλά σφραγισμένα. Μετά τις 15 μέρες βάζομε, 60 δράμια ζάχαρη να λιώσει και φιλτράρομε.