Σημαντική άνοδο γνωρίζει η κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την περίοδο 2017-18 το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) προβλέπει αύξηση κατά 4% στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, αγγίζοντας έτσι τους 2.953.000 τόνους.
Σύμφωνα με συγκεκριμένη έκθεση, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 31%, ενώ στην Ιταλία κατά 20%. Αντίθετα, ο βασικός ανταγωνιστής της Ελλάδας, η Ισπανία, αναμένεται να δει μείωση κατά 12%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Παραγωγή ρεκόρ αναμένουν ακόμη η Αίγυπτος και η Τουρκία με 650.000 και 455.000 τόνους αντίστοιχα.
Στην Κρήτη ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο αίσια, αφού και η παραγωγή δεν έχει την αναμενόμενη αύξηση, αλλά και ο προσανατολισμός των παραγωγών εξακολουθεί και επικεντρώνεται στη διακίνηση του ελαιόλαδου, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δρ Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς.