16.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Νορβηγία: “Όχι” σε ανεμογεννήτριες προς όφελος των άγριων ταράνδων

Ημερομηνία:

Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα ότι η προστασία των ζώων έχει προτεραιότητα, απορρίπτοντας την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου 120 μεγαβάτ που θα μπορούσε να βλάψει τους άγριους πληθυσμούς, σύμφωνα με το Reuters.

Το αιολικό πάρκο είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει την οικονομία στον αραιοκατοικημένο δήμο, αλλά θα βρισκόταν επίσης εντός εθνικού δρυμού όπου ζουν οι τάρανδοι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η κατασκευή του.

Άλλες απειλές για τις αγέλες των άγριων ταράνδων περιλαμβάνουν την κατασκευή εξοχικών κατοικιών, δρόμων, δεξαμενών και σιδηροδρόμων. Ενδεικτικά, το Νοέμβριο του 2017, οκτώ εμπορευματικές αμαξοστοιχίες σκότωσαν περίπου 110 ταράνδους στη Νορβηγία μέσα σε μια εβδομάδα. Η ανθρώπινη ανάπτυξη έχει εισβάλει τον βιότοπο των ταράνδων και τα πλάσματα υποφέρουν, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή, με τις πιο συχνές καταψύξεις και αποψύξεις των χειμερινών βοσκοτόπων έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό των ταράνδων, ιδιαίτερα στον αρκτικό βορρά.

Περίπου το 99% των εγχώριων ενεργειακών αναγκών της Νορβηγίας καλύπτεται από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα υδροηλεκτρικά φράγματα. Παράγοντας πλεονάζουσα ενέργεια, η χώρα εξάγει ενέργεια σε άλλα σκανδιναβικά κράτη και την Ολλανδία. Το 2017, η Νορβηγία ενέκρινε την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων με συνολική ισχύ 141 μεγαβάτ στο νότιο τμήμα της χώρας, κάτι που έκανε την πρόσφατη απόφαση πιο εύκολη.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κατάληψη στο κτίριο της ΑΑΔΕ από τους αγροτοκτηνοτρόφους

Σε κατάληψη του κτιρίου της ΑΑΔΕ επί της παραλιακής λεωφόρου προχώρησαν...

Κρήτη: Πρόγραμμα “απαγορεύει” τον γάμο μεταξύ νέων αγροτών

Εξαιρετικά μειωμένο εμφανίζεται στην Κρήτη, το ενδιαφέρον ένταξης στο...