Στις 30 Ιανουαρίου 2017, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, εξέφρασε την ανησυχία του για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, είχε δηλώσει:
«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα. (…) Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».
Στις 13 Φεβρουαρίου ένα πρώτο …«ατύχημα» στο Αιγαίο έλαβε σάρκα και οστά: Ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια.
Η «μαντεψιά» του πρέσβη εντελώς τυχαία (;) έγινε σε μια περίοδο που:
- η Άγκυρα, με την πλήρη ανοχή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αμφισβητεί de facto το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων των Ιμίων
- η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος της κυπριακής ΑΟΖ, αξιοποιώντας τις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών μονοπωλίων στα κυπριακά οικόπεδα.
- η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιπαραθέσεις και τις πολεμικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη γειτονική Συρία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην περιοχή.
Η κλιμάκωση στα Ιμια, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αφού φαίνεται ότι αποτελεί τμήμα οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας που εντάσσεται στη δημιουργία πολεμικού κλίματος σε όλη τη συνοριακή γραμμή της. Από την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας μέχρι τον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και την αμφισβήτηση των βραχονησίδων η Άγκυρα έχει ανοίξει όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της με επιθετικό τρόπο.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά πως η συμμετοχή στη φονική λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια για τους λαούς. Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας απέναντι στη «σύμμαχο» Ελλάδα, γίνονται με τους αξιωματούχους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού να στέκονται απλοί …παρατηρητές. Βέβαια και όταν παρενέβησαν όπως στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων, έκαναν «γκρίζο» το Αιγαίο.
Όσο για τα «φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο» και σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρέσβη μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα Ελλάδας – Τουρκίας, είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία κατασκευασμένα στις ΗΠΑ. Μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 οι στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών εκτοξεύτηκαν στα ύψη ….
Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε πως η αγωνία και η… ευαισθησία των ΗΠΑ για τα «φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα» είναι τόσο μεγάλη που σήμερα και αύριο στη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες της Ευρώπης αύξηση στις στρατιωτικές τους δαπάνες. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει αύξηση και και των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ θεωρούν εδώ και χρόνια χαμηλές τις στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, για πρώτη φορά οι χώρες-μέλη του NATO υπέβαλαν σχέδια για το πώς θα επιτύχουν τον στόχο οι αμυντικές τους δαπάνες να έχουν φθάσει το 2% του ΑΕΠ καθεμιάς σε ετήσια βάση μέχρι το 2024. Κι αυτά μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου να διακόψει την αμερικανική υποστήριξη προς τις χώρες οι οποίες δαπανούν λίγα για την άμυνα.