Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, καταγγέλλει το νέο κρούσμα δικαίωσης απόλυσης εγκύου και ζητά την άμεση ανάκλησή της.
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Η εργαζόμενη, η οποία είναι μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Χανίων, απολύθηκε από την εργοδοσία με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της λόγω εγκυμοσύνης. Η ίδια διεκδίκησε το δικαίωμά της στη δουλειά, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της εργοδοσίας! Για τους εργοδότες, η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της και οι δικαστές που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, συστηματικά παίρνουν μέτρα κατά των εργαζομένων. Αυτό φαίνεται και με την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς “νομιμοποιεί” την απόλυσή τους από επιχειρήσεις οι οποίες υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων.
Το νέο χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη μητρότητα συμπληρώνει το τοπίο της εργασιακής ζούγκλας και αποδυκνύει ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι κοινοτικές οδηγίες όχι μόνο δε διασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, αλλά τα τσακίζουν, με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Σήμερα μόνο η συλλογική δράση, η αγωνιστική διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν αποτελεί διέξοδο για μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.
Δυναμώνουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους και απαιτούμε:
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων οι οποίοι προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής-αργίας.
- Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
- Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
- Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
- Στη συνέχεια διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
- Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.
- Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.
- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.
- Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.