18.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

«Εθνική Συνεννόηση: παρόν και μέλλον» στο Κολυμπάρι παρουσία Σταύρου Θεοδωράκη, Μαριέττας Γιαννάκου και Αλέκου Παπαδόπουλου – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) συνδιοργανώνουν Ημερίδα, με θέμα: «Εθνική Συνεννόηση: παρόν και μέλλον», στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, ώρα 9:30 π.μ. (έναρξη).

Σύμφωνα με το cretalive.gr, η ιδέα για τη διοργάνωση της ημερίδας προέκυψε πριν από περίπου δύο χρόνια , στην παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου Στ. Καμπέλη και του Ν. Πετράκη με τίτλο «Μονόδρομος η Εθνική Συνεννόηση και η Ανάπτυξη», για να επιτευχθεί “το μεγάλο όραμα της Εθνικής Συνεννόησης”. Ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, τότε, που με θέρμη διατύπωσε την πρότασή του. Είχε αναφερθεί στους νέους για τους οποίους το εξωτερικό είναι μονόδρομος, είχε μιλήσει για την υπογεννητικότητα που προκύπτει από το φόβο των ανθρώπων να κάνουν οικογένεια και να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες που προκύπτουν.

“Στο “τραπέζι” είχε πέσει η διοργάνωση μιας μεγάλης ημερίδας, όπου όλοι θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, καθένας με τη διαφορετικότητά του” – λέει ο Πέτρος Ινιωτάκης, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΔ Κρήτης, που μαζί με την Περιφέρεια συνδιοργανώνουν την αυριανή ημερίδα, που υιοθέτησε και ανέλαβε να κάνει πράξη η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η Θεματολογία της Ημερίδας σχετίζεται με τα εθνικά θέματα και τα θέματα άμυνας και ασφάλειας της Χώρας , τη θέση και τις προοπτικές της στην Ευρώπη και τον κόσμο, την κρίση, τα αίτια, τις διαστάσεις της και τους κινδύνους υποτροπής, την κρίση των πολιτικών θεσμών, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες της Εθνικής Συνεννόησης.

Ειδικότερα, με ποιόν τρόπο η Εθνική Συνεννόηση μπορεί να συμβάλει στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα μεγάλα θέματα της Χώρας και σε βασικές πολιτικές συμφωνίας για τις Μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές και τις δράσεις που απαιτούνται στα παραπάνω θέματα, καθώς και στα θέματα  του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, της Δημοκρατίας, του Προοδευτικού Εκσυγχρονισμού, των απαιτούμενων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη και στην ασφαλέστερη και δημιουργικότερη πορεία της Ελλάδας στο τεχνολογικά αναπτυσσόμενο περιβάλλον του μέλλοντος.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα της Χώρας μας, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, η πρώην Υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος αλλά και οι βουλευτές Αντώνης Μπαλωμενάκης από το ΣΥΡΙΖΑ, Σίμος Κεδίκογλου από τη Νέα Δημοκρατία και Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πιο αναλυτικά, εισηγήσεις θα κάνουν οι κάτωθι:

Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Η κοινωνική διάσταση της Συνεννόησης), Βάσσης Λαοκράτης, Φιλόλογος, Συγγραφέας (Η πολιτιστική διάσταση της Συνεννόησης), Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, Διευθυντής του Περιοδικού «Σύναξη», Διδάσκων (ΕΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (Η Οικουμενική Ορθοδοξία, το Εθνικό και το Αληθές), Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός (Θεσμοί, προϋποθέσεις και διαδικασίες Εθνικής Συνεννόησης) – (Υφιστάμενη κατάσταση, τι απαιτείται και πως μπορεί να επιτευχθεί), Αλέκος Κρητικός, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών (Συναινέσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική: παραδείγματα και διδάγματα), Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα (Εθνική Συνεννόηση: Ιστορική Επισκόπηση. Συγκλίσεις και αποκλίσεις), Γεώργιος Κακλίκης, Πρέσβης ε.τ. (Διακομματική Συνεννόηση και Εθνική Συναίνεση), Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής (Διεθνείς συσχετισμοί – Εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας, Ευρωπαϊκό μέλλον: Λόγος για εθνική συνεννόηση), Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης (Μοντέλο Διακυβέρνησης: Σύγχρονο Μάνατζμεντ και Αποτελεσματικότητα), Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (Μεταμνημονιακή Εποχή, Οικονομία και Εθνική Συνεννόηση), Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (Εθνική Συνεννόηση στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και των Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων), Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (Ζητούμενα για μακροπρόθεσμες δράσεις στον Δημόσιο Χώρο) και Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός, Πρόεδρος Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜA’’ (Πως θα μετατρέψουμε το κράτος από μεγάλο ασθενή σε μεγάλη ελπίδα).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με πολιτικές προσωπικότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου: Αντώνιος Μπαλωμενάκης (Βουλευτής “ΣΥΡΙΖΑ”), Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου (Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, Βουλευτής Εύβοιας) ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Θεοδωράκης (Πρόεδρος στο Κίνημα “Ποτάμι”) και Βασίλης Κεγκέρογλου (Βουλευτής “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”).

Η είσοδος είναι ελεύθερη και απευθύνεται προς όλους τους πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την Ημερίδα.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας πατώντας ΕΔΩ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ