26.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Επιστολή: Μακεδονία… ξακουστή

Ημερομηνία:

Του Σήφη Χιωτάκη

<<…. Όταν οι παλιοί θεοί αποσύρονται, οι θρόνοι αναζητούν διάδοχο. Και μ ένα καλό χειρισμό ή δίχως καν χειρισμό, σχεδόν κάθε άχρηστο σακί κόκαλα μπορεί ν αναρριχηθεί στην άδεια θέση!… >> Λιλή Ζωγράφου

Τελικά εμείς, που υπερηφανευόμαστε για του αρχαίους μας προγόνους….εμείς οι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου…του Σωκράτη και του Αριστοτέλη, έχουμε χάσει το Αριστοτελικό μέτρο. Αγνοούμε τον πρόγονο που μας λέει ότι …η υπερβολή, το διογκωμένο, το υπερβολικά ακραίο, καταργεί την έννοια του μέτρου….κι όταν χαθεί αυτή η έννοια τότε βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδα. Αυτήν την περίοδο λοιπόν μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας έχουν πάρει πάλι τα λάβαρα της υπερβολής και κατηγορούν την κυβέρνηση, για την συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες και συγχρόνως για την εισήγηση της τροπολογίας στην βουλή για τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας,…παλιό αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και του αστικού εκσυγχρονισμού…. ενώ θα μπορούσαν να την κατηγορήσουν για τόσα άλλα μνημονιακά και μη.

Κατηγορούν μάλιστα και όσους βλέπουν θετικά την εξέλιξη αυτή, διαχωρίζοντας τους Έλληνες σε πατριώτες και… λιγότερο πατριώτες. Βεβαίως η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να είναι και καλλίτερη, θα μπορούσε επίσης και να μην προχωρούσαμε σε καμιά συμφωνία, εάν δεν το απαιτούσαν οι ”σύμμαχοι ” γιατί βιάζονται να εντάξουν το κρατίδιο στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ όμως, ότι, εάν θέλει η χώρα μας να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια, θα πρέπει να λύσει όσο γίνεται ποιο σύντομα τυχόν διενέξεις της με τους γείτονες της…διαφορετικά θα βρεθεί απομονωμένη και θα έχει ελεύθερο πεδίο δράσης η Τουρκία να τους προσεταιρισθεί.

Άλλωστε το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων είναι παλιό….ξεκινάει από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου Ελλάδα Σερβία και Βουλγαρία διεκδίκησαν και πήραν μέρη της ευρύτερης περιοχής με την ονομασία Μακεδονία. Γιαυτό άλλωστε ο Κ. Καραμανλής με το νομοθετικό διάταγμα της 18ης Ιουνίου το 1959 αναγνωρίζει μια Επαρχία της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία : Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ιστορία του κρατιδίου ανάγεται στην αρχαιότητα, όπου τον 4ο αιώνα π.χ καταλήφθηκε από το Ελληνικό Βασίλειο της Μακεδονίας, όπου και μετά τον 2ο αιώνα πχ που το κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, παρέμεινε στην πολύ μεγαλύτερη επαρχία της Μακεδονίας, με την διαφορά ότι η περιοχή αυτή δέχθηκε εποικισμούς από σλαβικά φύλα και υποστηρίχθηκε ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός από τα τότε κομουνιστικά κόμματα. Αυτή είναι και η ουσιώδης μας διαφορά.

Δυστυχώς το πρόβλημα με τους γείτονες που έτσι ή αλλιώς η μόνη λύση, προς κοινό όφελος, είναι η συνύπαρξη….ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια του πολιτικού μας προσωπικού.

Μια κυβέρνηση που φάνηκε ότι δεν θέλησε να γίνει μέρος της λύσης και η αντιπολίτευση …..εθνική συνεννόησις…και που συγχρόνως στηρίζει την πλειοψηφία της σ έναν ευκαιριακό αρχηγίσκο ο οποίος στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία μας συμπεριφέρεται, σαν να είμαστε εντελώς ανοικοί.

Μια αξιωματική αντιπολίτευση που ενώ είχε την λύση αλλά και την παρακαταθήκη από τον επίτιμο …πακέτο Pineiro…προτίμησε να ακολουθήσει τους ”Μακεδονομάχους” και να μετρήσει τις δυνάμεις της. Βεβαίως θα πρέπει να της αναγνωρίσει κανείς, ότι εξακολουθεί να είναι στις τάξεις της ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος θα δημιουργούσε προβλήματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να θυμίσουμε όμως εδώ, ότι δυο χρόνια πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς δεν καταδέχτηκε ούτε μια φορά να ασχοληθεί με το θέμα, που τον ανέδειξε στην εξουσία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν ανοίγει επιτέλους το στόμα του ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός που είναι και Μακεδόνας να πάρει θέση,….κάτι θα γνωρίζει περισσότερο από εμάς ….πέντε χρόνια πρωθυπουργός ήταν. Είναι η προφητεία του τόσο σοβαρή που την σκέφτεται επί πενταετία ; απαξιώνει τους πολίτες ή απλώς δεν έχει κάτι να μας πει και περιμένει να δει που θα γείρει η ζυγαριά ;

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ή του ΠΑΣΟΚ πλέον ;…δεν ξέρει με ποιους να πάει και ποιους ν αφήσει…ποιοι να είναι άραγε ποιο πολλοί οι ”Μακεδονομάχοι” ή αυτοί που επιζητούν μια ρεαλιστική λύση ; Στην ίδια κατεύθυνση και ο αρχηγός των Κεντρώων, που αφού ο ίδιος ξέχασε παλαιότερες θέσεις του….είπαμε είμαστε ανοικοί …..θέλει να πάρει τις ευλογίες του ιερατείου για να κατορθώσει να ξαναμπεί στην Βουλή.

Η Χ. Αυγή παραμένει συνειδητά στους επικίνδυνους δρόμους του αλυτρωτισμού-φασισμού.

Και για να κλείσω με την Λιλή Ζωγράφου :<<…Μια κοινή πίστη σώζει πάντα τις μάζες από την μοναξιά του ατόμου. Αλλά όσο δύσκολο είναι να τις ενώσεις κάτω από μια καινούργια προοδευτική ιδέα,τόσο εύκολο είναι να τις συνδέσεις μ ένα κοινό μίσος. Εναντίον ποιανού ; Μα η μετριότητα βλέπει γύρω της τόσους εχθρούς ! …>>

Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε πλέον σε ”άδεια σακιά”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης...

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους...

Φαράγγι της Σαμαριάς: “Ταβάνι” τα 1.000 άτομα την ημέρα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει...