16.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Ομιλία Βαλυράκη στη βουλή: «Περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Siemens και πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου»

Ημερομηνία:

Την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και κάθαρση του σκανδάλου της Siemens, τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας  επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και διατελέσας Πρόεδρος της Εξεταστικής για τη “Siemens”, Σήφης Βαλυράκης.

Υπογράμμισε ότι η υπόθεση Siemens αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς, που στην Ελλάδα επεκτάθηκε στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών κ.λπ., αποτελώντας ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστημικό φαινόμενο.

Ο Σ. Βαλυράκης επισήμανε τον τεράστιο όγκο δουλειάς της Επιτροπής, και τόνισε ότι μετά από επίπονη πολύμηνη προσπάθεια και αντιμετωπίζοντας συνεχείς αντιστάσεις, η Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης στο εσωτερικό και ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens. Η Επιτροπή προσδιόρισε ομόφωνα τη συνολική ζημία του Δημοσίου σε 2 δις. ευρώ, ενώ με βάση την παραβίαση των κανόνων διαφάνειας συντάχθηκε ομόφωνη, πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της,  στα αρμόδια Υπουργεία, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για την επιβολή προστίμων σε βάρος της εταιρείας Siemens.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το έλλειμμα της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση της αλήθειας και στην απόδοση ευθυνών. Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αν και προέκυπταν στοιχεία εμπλοκής μελών Κυβερνήσεων στην υπόθεση, δεν απέστειλαν, όπως είχαν υποχρέωση, «αμελλητί» το φάκελο στη Βουλή, αλλά αντίθετα, λειτούργησαν στο πλαίσιο της συγκάλυψης των ευθυνών, τόσο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και των στελεχών της μητρικής εταιρείας Siemens. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι υπάρχουν τουλάχιστον πειθαρχικές ευθύνες, καθόσον οι δικαστικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει στο έργο τους αν και η Εξεταστική Επιτροπή, με σχετική επιστολή της προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, είχε παρακαλέσει για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την κατά προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαλυράκης εξέφρασε έκκληση και ταυτόχρονα ευχή, η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περατωθεί άμεσα η ανάκριση που αφορά την υπόθεση Siemens, τονίζοντας  ότι αίτημα των Ελλήνων πολιτών, είναι να βρεθεί διέξοδος από τη ζοφερή πραγματικότητα και είναι χρέος του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί σε αυτό και να πράξει εκείνο που επιτάσσει το καθήκον του.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...

Ρωσία: Δεν χαρακτηρίζεται «άμεση απειλή» στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ – «Θετικό βήμα» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει κίνηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ...