Σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου , αντιπροσωπεία της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ,του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Χανίων,με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ,επισκέφθηκε το δημαρχείο Χανίων. Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο η αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της αποκατάστασης του ιστορικού χώρου του Φρουρίου Ιτζεδίν καθώς και του ιστορικού αρχείου των φυλακών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και υπήρξε η διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στον χώρο,ώστε να είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες του 44ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις 15-16 Σεπτέμβρη.
Η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ Χανίων τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωϊκής δράσης του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ πήραν την απόφαση το φετινό Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο των φυλακών.
Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον χώρο των φυλακών αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατονάδες πολιτικούς κρατούμενους,στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ,στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ,έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σαν αφέντης στον τόπο του.
Στην συνάντηση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ιστορική και πολιτιστική σημασία του ιστορικού χώρου των φυλακών. Συζητήθηκαν οι ενέργειες που από κοινού πρέπει να οργανωθούν από τους τοπικούς φορείς,τον Δήμο ώστε το φρούριο να περάσει στην ευθύνη της τοπικής κοινωνίας.Το κοινό αίτημα όλων είναι, με ευθύνη του κράτους , να διασωθεί και να αξιοποιηθεί σαν χώρος ιστορική κληρονομιάς,προσβάσιμος στην κοινωνία των Χανίων.
Οι φυλακές του Ιτζεδίν που βρίσκονται στο Καλάμι του Αποκόρωνα στο Νομό Χανίων, χτίστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν σαν μπουντρούμια για βαρυποινίτες ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να λείπουν και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στις δυο τελευταίες δεκαετίες της πρώτης αυτής περιόδου λειτουργίας τους. Κατά τη γερμανική κατοχή εγκαταλείφθηκαν και ξανάνοιξαν με την απελευθέρωση για να δεχτούν αποκλειστικά σχεδόν πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές. Μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί.