11.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Σπιτικές Προτάσεις: Χίος

Ημερομηνία:

Παστουρμάς
Το κρέας ψαχνό και παχύ. Θα αλατιστεί καλά και θα μείνει 4 μέρες αλατισμένο. Μετά θα πλυθεί καλά τρεις φορές και ύστερα θα μείνει 20 λεπτά περίπου να στραγγίσει. Τα τυλιχτεί σε λευκό πανί καπότο αφού τοποθετηθούν τα κομμάτια το ένα πάνω από το άλλο. Θα μπει πάνω του βάρος (όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα) και θα μείνει 10-12 ώρες. Μετά θα κρεμαστεί στον αέρα και τον ήλιο, όπου θα μείνει 8-10 μέρες. Κατόπιν θα γίνει πολτός τσεμένι από πενήντα γρ. κόκκινο πιπέρι, 25 γρ. μαύρο πιπέρι, 10 γρ. κύμινο, 2 σκορδοκεφαλές και λίγο νεράκι και μ’ αυτό θα καλυφθεί το κρέας.

Χοιρομέρι
4 κιλά χοιρινό μπούτι (ξεκοκαλισμένο) αλάτι χονδρό.
Τοποθετείς το κρέας σε άσπρη πετσέτα και το καλύπτεις όλο με αλάτι (και από κάτω). Το βάζεις σε κρύο σημείο και το σκεπάζεις με διπλές πετσέτες. Έπειτα βάζεις από πάνω ένα μεγάλο βάρος 10-15 κιλά. Μετά από δύο μέρες το ανοίγεις και προσθέτεις αλάτι όπου έχει λειώσει και το ξανασκεπάζεις. Σε πέντε μέρες το ξανανοίγεις και προσθέτεις αλάτι αν χρειάζεται. Το αφήνεις στο αλάτι 12-15 μέρες συνολικά. Το πλένεις να φύγει το αλάτι, το σκουπίζεις και το βάζεις στο ψυγείο. Τρώγεται έτσι κομμένο σε φετάκια. Μπορείτε να βράσετε τρία κιλά κρασί γλυκό, 1 κιλό αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι. Όταν κρυώσουν βάζεις το χοιρομέρι σε πυρέξ, ρίχνεις πάνω το κρασί το βάζεις στο ψυγείο και το αφήνεις 10 μέρες. Γίνεται το χοιρομέρι μόνο χειμώνα.

Παστά ψάρια (σαρδέλες – λακέρδα)
Παίρνομε τις σαρδέλες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας τα κεφάλια. Κατόπιν τις τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο βάζοντας αλάτι σε κάθε στρώση. Όταν γεμίσει το δοχείο το σκεπάζομε και τοποθετούμε πάνω κάποιο βάρος και κάθε μέρες τις στραγγίζομε για να φύγει το υγρό που βγάζουν. Μετά από λίγες ημέρες είναι έτοιμες. Το ίδιο γίνεται και η λακέρδα που είναι κομμένη σε λεπτές φέτες

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ