14.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Μειώνουν τα φυτοφάρμακα την ευφυΐα των παιδιών;

Ημερομηνία:

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για τα ανησυχητικά ευρήματα πρόσφατων ερευνών

Υπόψη της Κομισιόν φέρνει ο Μ. Τρεμόπουλος τρεις πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, που δείχνουν ότι έκθεση των εγκύων σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μειώνει τους παιδικούς δείκτες ευφυΐας. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά να μάθει αν η Κομισιόν τις έχει αξιολογήσει και αν έχει επεξεργαστεί σχετικά σχέδια δράσης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν μεταβολίτες οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων στα ούρα εγκύων γυναικών και μετά στα παιδιά που γεννήθηκαν, καθώς μεγάλωναν. Η ουσία dialkyl phosphate, για παράδειγμα, μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα της διάσπασης πάνω από το 75% των οργανοφωσφορικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Η κατηγορία αυτή των εντομοκτόνων είναι γνωστή για τις νευροτοξικές της ιδιότητες. Η οικιακή χρήση του chlorpyrifos και του diazinon, δύο από τις πιο κοινές δραστικές ουσίες οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας για τους καταναλωτές πέρα από το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, την ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες για διατροφή, ιδιαίτερα σε κήπους σπιτιών, και βέβαια την κατανάλωση προϊόντων από βιολογικές καλλιέργειες, που παράγονται χωρίς  χρήση φυτοφαρμάκων και τα οποία υπόκεινται στους καλύτερους ελέγχους στην αγορά.

«Η χημική γεωργία είναι και δαπανηρή και με πολλές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Αρκετές από αυτές, τις ανακαλύπτουμε μόλις τώρα», δήλωσε σχετικά ο Μ. Τρεμόπουλος. «Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη μια προσέγγιση βασισμένη στην αρχή της πρόληψης, με εντατικούς ελέγχους και έρευνα. Ο οικολογικός χώρος, ήδη από την εποχή της Ρέητσελ Κάρσον και του βιβλίου της «Σιωπηλή Άνοιξη» το 1960, προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις και υποστήριζε τις βιολογικές καλλιέργειες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να υποκύπτουμε στις πιέσεις της αγοράς για χρήση χημικών σκευασμάτων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι τουλάχιστον άγνωστες».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...