15.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Financial Times: «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα»

Ημερομηνία:

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με «πάρα πολύ μικρή» ατζέντα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Europa Press. Η συνάντηση του Eurogroup, θα εστιάσει στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βασικός παράγοντας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ οι Βρυξέλλες επαναπροσδιόρισαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη και στην Ισπανία κατά ένα δέκατο (έως 2,1%).

Την ίδια ώρα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης που πραγματοποιείται σχεδόν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια συχνά οδυνηρής λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων, γράφουν οι F.T.

Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι μόνο τώρα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να υφίσταται μια απροσδόκητη και έντονη οικονομική επιβράδυνση, που έχει γίνει μία από τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων, για την αποφυγή σοβαρής ύφεσης. Περισσότερο τυχαία, παρά λόγω σχεδιασμού, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η «ένεση» θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να είναι έγκαιρη. Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής της έρευνας στην UniCredit Bank, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές της γηραιάς ηπείρου -και ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό τομέα, που υποφέρει. «Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι, όμως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η διάθεση και η προθυμία να γίνει κάτι, είναι πολύ διαφορετική από τα χρόνια της λιτότητας», υπογράμμισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η διολίσθηση στην ύφεση πιθανότατα θα αποφευχθεί, εν μέρει, ως αποτέλεσμα της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» των κρατών μελών. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- σχεδίαζαν δημοσιονομικά κίνητρα, τουλάχιστον 0,4% του εθνικού εισοδήματος το 2019. Παρόλο που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις δράσεις, εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους. Ο Νίλσεν υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ύφεσης δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βάσεις Σουδας: Υψηλόβαθμες επισκέψεις και εκπαιδεύσεις στις νατοϊκές εγκαταστάσεις

Σειρά επίσημων επισκέψεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καταγράφηκε το τελευταίο...

Κρήτη: Είχε εξαφανιστεί ξανά ο 33χρονος γιατρός που αγνοείται

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την εξαφάνιση του 33χρονου...

Χανιά: «Τα βιβλία αλλάζουν χέρια» – Μια γιορτή φιλαναγνωσίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σε μια κίνηση με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό συμβολισμό,...