12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Οδοιπορικό σε Σκορδαλού και Λάκκους – Μία βδομάδα μετά, λίγα έχουν αλλάξει για τους κατοίκους – Η Γέφυρα Κερίτη κείτεται στο ποτάμι

Ημερομηνία:

Μία εβδομάδα πέρασε και η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τα Σκορδαλού, 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων  είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Κρήτης με κύριο εισόδημα το ελαιόλαδο, από τσουνατι ποικιλία ελιάς. Εκεί υπάρχουν οι παλαιότεροι ελαιώνες  της Κρήτης και της Ευρώπης. Εκεί και οι καταστροφές από την κακοκαιρία ήταν από τις πιο μεγάλες στο νομό Χανίων.

Η πρόσβαση στο χωριό δεν είναι εφικτή. Ο δρόμος είναι κατεστραμμένος σε δύο σημεία, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, πλαγιές έχουν πέσει. Η εικόνα είναι δραματική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από κομμάτι του δρόμου το οποίο επιβίωσε πλέον τρέχει μια πηγή νερό. Πηγή που δημιουργήθηκε από τις βροχοπτώσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας κατήγγειλαν αυθαιρεσίες που θεωρούν ότι έπαιξαν ρόλο στο μέγεθος της κατασκευής. Μιλούν για μπαζωμένα ρέμματα και δρόμους που κτίστηκαν εκεί όπου περνούσαν νερό.

Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να επαναχαρακτεί ο δρόμος. Όμως, τι θα γίνει μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες;

Παρόμοιας μορφής προβλήματα και στους ιστορικούς Λάκκους.

Κατολισθήσεις σε σημεία, κατεστραμμένο οδόστρωμα, δέντρα που έχουν τσουρίσει πέφτωντας πάνω στις σκεπές σπιτιών. Ευτυχώς, όπως μας είπαν, στην πλειοψηφία τους τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές δεν κατοικούσαν μέσα τους άνθρωποι.

Κάτοικοι μας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αργοπορία της κρατικής μηχανής ενώ λένε ότι τα έργα που έχουν γίνει ανά καιρούς είναι “χάρτινα” αφού κάθε λίγα χρόνια, όταν συμβαίνει κάποια μεγάλη κακοκαιρία, τα πάντα καταρρέουν.

Και στα δύο χωριά, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Πολλοί μετέφεραν τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους των χωριών στην πόλη, υπό το φόβο του τι θα μπορούσε να συμβεί αν χρειαζόταν ανάγκη για να επισκεφθούν κάποιο γιατρό.

Το ρεύμα στους Λάκκους επέστρεψε μόλις χθες, στο μεγαλύτερο τμήμα του χωριού, μετά από μία ολόκλήρη βδομάδα όπου φως τα βράδυα είχαν μόνο με το κερί. Όμως, παραμένουν δίχως νερό το οποίο προμηθεύονται από την πλατεία του χωριού όπου υπάρχει πηγή.

Χειρότερα τα πράγματα στο Σκορδαλό αφού και η επικοινωνία με την πόλη είναι πολύ πιο δύσκολη.

Οι κάτοικοι εκφράζουν τον φόβο τους πως όταν το θέμα των πλημμυρών ξεχαστεί, και οι διαδικασίες για την επιδιόρθωση των καταστροφών στα χωριά τους δε θα προχωρήσουν με τους ρυθμούς που είναι αναγκαίοι για να επιστρέψει η ζωή τους σε κανονικούς ρυθμούς.

Οι εικόνες και από τους ποταμούς αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής, με τις πλαγιές να έχουν καταρρεύσει ενώ κορμοί τεράστιων δέντρων κείτονται σε νησίδες που εμφανίζονται τώρα που το νερό λιγοστεύει.

Δραματική η εικόνα και στη Γέφυρα Κερίτη, μια βδομάδα μετά την καταστροφή.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες τίποτα δεν έχει γίνει.

Μεγάλα τμήματα της γέφυρας βρίσκονται στον ποταμό και δεν έχουν συλλεχθεί ενώ στο σημείο δεν υπάρχει καμία αρχή ούτε υπάρχει κάποια κινητικότητα που να φανερώνει ετοιμασίες για έναρξη κάποιου έργου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ