«Είναι κρίμα που έκλεψε την παράσταση “ο αναπτήρας”» λέει ο συγγραφέας Δημήτρης Αλικάκος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Λύτρωση, Περί του Αγίου Φωτός» στο Polis Art Cafe στη Στοά του Βιβλίου.
Το βιβλίο έκανε αίσθηση λόγω της αποκάλυψης ότι το Άγιο Φως ανάβει με φυσικό τρόπο, με αναπτήρα, και μάλιστα υπό τον φόβο της εμφάνισης «εξοργισμένων» πιστών ή εκπροσώπων του κλήρου, έξω από τον χώρο της παρουσίασης, υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.
«Την πρώτη φορά που πήγα στα Ιεροσύλυμα φοβήθηκα» είπε ο κ. Αλικάκος. «Φοβήθηκα γιατί είχα μαζί μου μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο» εξηγεί, λέγοντας μάλιστα ότι έφυγε από τα Ιεροσόλυμα τρεις μέρες νωρίτερα από ο,τι ήταν προγραμματισμένο.
Γιος ιερέα, «μεγάλωσα κοντά στα ράσα» λέει ο ίδιος και περιγράφει ότι έτσι ξεκίνησε την έρευνα για το βιβλίο του, θέλοντας να «λύσει ένα παιδικό αίνιγμα». Και η έρευνα είχε τρία στάδια: να βρει το σκεύος που ανάβει το Άγιο Φως, τον άνθρωπο που έχει την ευθύνη του και ένας από τους τρεις που βρίσκονται εν ζωή και έχουν μπει στο Κουβούκλιο για την τελετή του Αγίου Φωτός. Και τα κατάφερε και τα τρία. Η ημέρα όμως που ανακάλυψε ότι η Κανδήλα μπαίνει σβηστή στο Κουβούκλιο ήταν «η νύχτα που διαλύθηκε η λογική μου, ένα από τα πιο εφιαλτικά βράδια της ζωής μου».
Όσο για τον σκοπό του βιβλίου του «δεν ήρθα να γκρεμίσω τίποτα, ούτε να ισοπεδώσω το Πατριαρχείο, το ψέμα θέλω να ισοπεδώσω», τονίζει ο κ. Αλικάκος.
«Όλοι ξέρουν πώς ανάβει το Άγιο Φως. Πολλοί από το Πατριαρχείο μάλιστα λένε την αλήθεια. “Στον πιστό που το αντέχει λέμε την αλήθεια”» διηγείται ότι του είπαν άνθρωποι από το Πατριαρχείο.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο κ. Αλικάκος διάβασε την επιστολή που έλαβε από τον Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, π. Γεώργιο Τσέτση.
Άρα το ερώτημα είναι γιατί δεν το λένε. Τρεις πιθανές απαντήσεις έδωσε σε αυτό το ερώτημα ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που βρέθηκε στην παρουσίαση και έχει γράψει τον πρόλογο του βιβλίου του κ. Αλικάκου. «Είτε για να μη σκανδαλίσουν τους πιστούς, είτε για να μην κάνουν κακό στην Εκκλησία είτε -αυτό που εγώ πιστεύω- από δειλία. Για να μη χάσουν τη βολή και την ησυχία τους. Γιατί ξέρουν ότι θα δεχτούν επιθέσεις», ανέφερε. Αναφερόμενος στο «θαύμα» του Αγίου Φωτός, είπε ότι είναι «πολεμικού χαρακτήρα» επειδή «ανάβει μόνο αυτό του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και επικυρώνει τα προνόμια του ελληνικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα».
Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαστάθης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, απαντώντας σο τγιατί κάποιοι επιμένουν να συντηρούν τον εν λόγω μύθο του Αγίου Φωτός. «Πρόκειται περί θρύλου, κανένας Πατέρας δεν το επικαλείται, δεν υπάρχει ύμνος ούτε εικαστική απεικόνιση. Είναι μέσο κερδοφορίας» τόνισε ο κ. Παπαστάθης.
«Η κοινωνία είναι ωριμότατη να δεχτεί την απομυθοποίηση αλλά η πίστη στα θαύματα κάποιους εξυπηρετεί» ανέφερε ο κ. Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Το βιβλίο του κ. Αλικάκου δέχεται επικρίσεις γιατί αμφισβητεί το κύρος της Εκκλησίας» τόνισε και εκείνος, μιλώντας για το θέμα των «πρωτείων»: «Αν ο Χριστός υπήρξε, δεν ήταν Έλληνας, δεν είχε υπηκοότητα, δεν είχε εθνικότητα. Ο χριστιανισμός ελληνικοποιείται και το σκάνδαλο δεν είναι το βιβλίο» κατέληξε.