Ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις καλούνται να επιδιώξουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες την επομένη των εκλογών, αφού το σύστημα της απλής αναλογικής δεν προσφέρει σε όλους την πλειοψηφία στα συμβούλια των τοπικών αρχών.
Στην Κρήτη, 6 Δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει λιγότερους συμβούλους από τον υποψήφιο επί του οποίου επικράτησε στον δεύτερο γύρο.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βεβαίως εκείνο του Δήμου Ηρακλείου, όπου ο Βασίλη Λαμπρινός αν και δεύτερος στον πρώτο γύρο αναδείχθηκε τελικά νικητής επί του Γιάννη Κουράκη, που είχε την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Ο κ. Λαμπρινός θα έχει 12 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Κουράκης 18.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Δήμο Χανίων. Νέος δήμαρχος αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης , ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με ποσοστό 19,09% που του εξασφάλισε 9 έδρες. Ο αντίπαλός του Άρης Παπαδογιάννης είχε λάβει 26,94% και 13 έδρες.
Στο Δήμο Ανωγείων που η μάχη αποδείχθηκε ντέρμπι, ο νέος Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης που απέσπασε οριακή πρωτιά στον δεύτερο γύρο, με μόλις 13 ψήφους διαφορά, έχει τις ίδιες έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο (8) με τον απερχόμενο Μανώλη Καλλέργη,
Στον Δήμο Μαλεβιζίου ο νέος Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας έχει μια έδρα λιγότερη από την παράταξη του απερχόμενου Κώστα Μαμουλάκη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο Χερσονήσου, όπου ο νικητής του δεύτερου γύρου, Γιάννης Σέγκος έχει κερδίσει από τον πρώτο γύρο 10 έδρες, με τον ηττημένο της χθεσινής αναμέτρησης Γιάννη Μαστοράκη να διαθέτει 11 έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος όμως, που η αλλαγή σκυτάλης έγινε με ελάχιστες ψήφους διαφορά, η παράταξη του Ζαχαρία Καλογεράκη που παραδίδει στον Μανώλη Φραγκάκη κέρδισε μια έδρα περισσότερη από την παράταξη του νέου Δημάρχου (13 έναντι 12)