24.8 C
Chania
Wednesday, October 2, 2024

Νομός Χανίων: άθλιες προεκλογικές εικόνες, τρισχειρότερες μετεκλογικά

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Καπετανάκη

Με το τσιγκέλι  και κατόπιν πολύμηνων πιέσεων από τους δουλοκτήτες των στεριανών πεντάστερων  τουριστικών γαλέρων της θεοποιημένης  ανάλαφρης  << βιομηχανίας   >>   υπηρεσιών εδέησε ο κρατικός  μηχανισμός και αποκατέστησε τις δυο κομβικές γέφυρες το νομού σε συνδυασμό με ορισμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στον ΒΟΑΚ. Όπως όμως δείχνει η ανωτέρω φωτογραφία του εθνικού δρόμου και στο ύψος της Σούδας όχι ολοκληρωμένες, παρά τον εμφανή συγκοινωνιακό φόρτο λόγω καλοκαιριού.

Αλλά αν η κατάσταση κρίνεται  επικίνδυνη και απαράδεκτη στη περίοπτη βιτρίνα του  νησιού, όπως  μαρτυρούν οι επόμενες εικόνες στα  αθέατα  παρακμιακά  μετόπισθεν της ενδοχώρας (όπου στενάζουν οι παραμελημένοι ιθαγενείς και η υπό ξεκλήρισμα αγροτιά) καταντά ασυγχώρητα τραγική. Μάλιστα στα βαθύτερα  του  επαρχιακού δικτύου καταντά εξοργιστικότερη.

Είναι δε τέτοιο το μέγεθος αναλγησίας της πολιτείας και της κυβέρνησης  ώστε χρονίζουν εκκρεμότητες, τις οποίες άφησε η κακοκαιρία του καπιταλισμού (και όχι της καταδεινοπαθημένης φύσης). Ενώ είναι σε θέση να αποκατασταθούν μέσα σε ελάχιστες ώρες και με μηδαμινό κόστος λίγων εκατοντάδων ευρώ από απλά χωματουργικά μηχανήματα!!!

Ας φανταστούμε λοιπόν  πως θα εξελιχτούν τα πράγματα, όταν μετά την λαϊκή  << ετυμηγορία >>  και σαν σχεδόν σίγουρα θα αφηνιάσει το παμφάγο θεριό των εξοπλισμών (το αδελφικό τέρας της κερδοφορίας του κεφαλαίου ήδη προ πολλού καταβροχθίζει δικαιώματα των από κάτω) προς χάριν της υπεράσπισης των ιερών και όσιων  της Μήδειας μάνας πατρίδας. Εκείνης που μένει παγερά ασυγκίνητη από το δράμα των ενός κατώτερου θεού παιδιών της. Εφόσον τα έχει καταδικάσει σε ανεργία, φτώχεια, ξενιτειά, απανθράκωση  στο Μάτι και πνιγμών σε Μάντρα και Κρήτη.

Τουναντίον, αυτή η  θεσμικά ταξική και ανέκαθεν μεροληπτική πατρίδα και  στοργική για τους αριστοκρατικούς γόνους  της, φλέγεται από τον πόθο  να αξιοποιήσει τις χαραμάδες, που αφήνουν οι αδυσώπητοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί την περιοχή. Έτσι για να κατοχυρώσει τα επεκτατικά  συμφέροντα και επιδιώξεις τους, προσπαθεί να στριμώξει μέσα από αυτές (και οπωσδήποτε δυνητικά πολεμικές Συμπληγάδες αιματοκυλίσματος των λαών) αναζωογονημένους μεγαλοϊδεατισμούς.

Άρα  για το εθνικό καλό της χώρας απέναντι στην αντίπαλη Τουρκία το στρατιωτικό θεριό πρέπει επίσης να γίνει αστακός. Και για να τραφεί πρέπει να φάει εργατικά  μεροκάματα, συντάξεις, χαράτσια, σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια, υποδομές πυροπροστασίας και ασφάλειας από πλημμύρες. Να                               ξεπουλήσει ασημικά (τα φτιαγμένα με μόχθο  από  τα χέρια των πραγματικών παραγωγών της κοινωνίας) και να μετατρέψει κάθε σπιθαμή γης και θάλασσας σε βαλλίστρες θανάτου των αμερικανονατοϊκών φονιάδων.

Όλα κι όλα λοιπόν.  Σκασμός. Η περιφρούρηση της πατρίδας της εξαθλίωσης, της κοινωνικής αδικίας, του βούρδουλα και του ραγιαδισμού  προστάζει αγόγγυστες θυσίες από τον κάθε  πεινασμένο (και μόνο από αυτόν φυσικά) πατριώτη.

Η   αριστερά τώρα της γονυκλισίας στο σύστημα ενδιαφέρεται να βγει την επόμενη μέρα αυτή μονάχα δυναμωμένη στη βουλή (ή λιγότερο  έστω εξασθενημένη), παρά το ότι επωμίζεται βαριές ευθύνες για την κινηματική παραλυσία του λαού.   Το δίχως ουσιαστική έμπρακτη καταγγελία και αντίδραση των κρητικών για το φαινόμενο εγκατάλειψης του νησιού  στις καταστροφές της νεροποντής αποτελεί μια επιπλέον επιβεβαίωση της γενικότερη απροθυμίας της να συμβάλλει στην ανάταση των αγώνων.

Αντίθετα το ΚΚΕ (μ-λ) υποστηρίζει πως μέσα από την εκλογική διαδικασία και αποτέλεσμα, πρέπει να ενισχυθεί η λογική της οργάνωσης, αντίστασης και πάλης του λαού. Σαν τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ τρόπο ανάσχεσης της βάρβαρης επίθεσης στο βιοτικό του επίπεδο στο σήμερα, διεκδίκησης ενός καλλίτερου αύριου ευημερίας, δημοκρατικών ελευθεριών, ειρήνης, προόδου και ενός μεθαύριου ανεξαρτησίας και σοσιαλισμού.

Κοιτώντας τις παραπάνω φωτογραφίες συνειδητοποιεί κανείς την κατάρρευση των αυταπατών σωτηρίας μας σε όλες τις πτυχές της ζωής.  Από την πιο απλή μέχρι την πιο σημαντική.  Αν οι φερόμενοι διασώστες  μας δεν προτίθενται να παράσχουν ούτε μια από τις πιο  στοιχειώδεις προυποθέσεις της καθημερινότητας, αυτή δηλαδή   της ακίνδυνης μετακίνησης σε ένα δρόμο προκοπής, φανταζόμαστε στα  κρισιμότερα τι θα πράξουν.

Σωτηρία μας,  είναι οι αγώνες μας.   Αγώνες ακόμη και  για τη τακτοποίηση και αποζημίωση από τις καταστροφές της όποιας << θεομηνίας >>.

ΨΗΦΙΣΤΕ- ΣΤΗΡΙΞΤΕ  ΤΟ ΚΚΕ (μ-λ)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 28χρονος!

Ευχάριστα τα νέα που έρχονται από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο...

Κρήτη: Ζούσε σαν …ασκητής σε βουνά και σε κλειστά σπίτια για να γλιτώσει τη φυλακή

Σαν ασκητής ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη  45χρονος...

Νέες δράσεις από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Κάλεσμα σε πικετοφορία και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα και...

Επιχείρηση διάσωσης Αμερικανού τουρίστα (ξανά) στη Σούγια

Μια επιχείρηση διάσωσης εκτυλίχθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης...