Καταπολεμήστε την κλιματική κρίση και σώστε τη Γη. Αυτή ήταν η έκκληση που έκανε ένας από τους βραβευμένους με Νόμπελ Φυσικής για αυτή τη χρονιά λέγοντας ότι η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αποφύγουν τη ζωή στον πλανήτη μας και να ζήσουν σε άλλα ηλιακά συστήματα είναι ακραία και μη ρεαλιστική.
Ο Ελβετός αστρονόμος Ντιντιέ Κελόζ, ο οποίος μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 για την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου, είπε ότι έχει ακούσει το επιχείρημα κατά της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής επειδή ”δεν έχει σημασία αφού, σε κάθε περίπτωση, θα εγκαταλείψουμε τη Γη κάποια στιγμή”.
“Θεωρώ ότι αυτό είναι απλώς ανεύθυνο…γιατί τα αστέρια ηλιακού τύπου είναι τόσο μακριά. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να τρέφουμε καμία ελπίδα, σοβαρή ελπίδα, ότι θα φύγουμε από τη Γη”, είπε ο Κελόζ σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη όπου πρόκειται να παραλάβει το μερίδιό του από το χρηματικό βραβείο που συνοδεύει το Νόμπελ ύψους σχεδόν 823.000 ευρώ, την ερχόμενη εβδομάδα.
“Οπότε καλύτερα να περάσουμε τον χρόνο μας και να καταναλώσουμε την ενέργειά μας προσπαθώντας να την φτιάξουμε αντί να προσπαθούμε να φανταστούμε ότι θα…την καταστρέψουμε και θα την εγκαταλείψουμε”, πρότεινε.
Ορισμένοι επιστήμονες, περιλαμβανομένου του αείμνηστου Στίβεν Χόκινγκ, έχουν υποστηρίξει ότι απειλές όπως ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή είναι τόσο σοβαρές ώστε ο άνθρωπος να χρειαστεί τελικά να εγκαταλείψει τη Γη προκειμένου να επιβιώσει ως είδος.
Ο Βρετανός Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας για το 2019 μαζί με τον Αμερικανό Τζον Γκούντιναφ και τον Ιάπωνα Ακίρα Γιοσίνο για την ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου, δήλωσε ότι για την κλιματική κρίση απαιτείται μια πραγματιστική προσέγγιση.
“Πρέπει να κάνουμε σοφά βήματα και να έχουμε κάποιες λύσεις στο μυαλό μας. Θεωρώ ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πρόκειται να βοθήσουν στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, περιλαμβανομένων των μεγάλων φορτηγών, και στις ΗΠΑ ήδη βοηθούν στην αντικατάσταση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα με εκείνα της παραγωγής αιολικής και ηλιακής”, είπε ο Γουίτινχαμ στην ίδια εκδήλωση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ