23.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

Σ. Ρίζος για κατάληψη Rosa Nera: Επικαλείστε κ. Δήμαρχε τη νομιμότητα και την αστική δημοκρατία, όμως η πράξη γέννησής της στην Ελλάδα ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου

Ημερομηνία:

Επίθεση στον Δήμαρχο Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” με αφορμή τη θέση που εξέφρασε η δημοτική αρχή στο ζήτημα της κατάληψης Rosa Nera, ότι “καταλήψεις δημοσίου χώρου δε μπορούν να τύχουν υποστήριξης” σημειώνοντας ότι αν και συντάσσεται με τη νομιμότητα και παρά τις συνεχείς επικλήσεις προς την αστική δημοκρατία ξεχνά ότι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτέλεσε μία κατάληψη, η κατάληψης του Πολυτεχνείου και της Νομικής το 1973.

Ο κ. Ρίζος στη συνέχεια αναρωτήθηκε ποια η διαφορά μεταξύ Fraport και Rosa Nera σημειώνοντας ότι στην πρώτη περίπτωση, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Χανιωτών τάχθηκαν απέναντι, η εταιρεία εκμεταλλεύεται την περιουσία του ελληνικού λαού.

Ο κ. Ρίζος σημείωσε ότι τα κτίρια της Μεραρχίας “δεν πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, πρόκειται για περιουσία όλων. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν έχει δικαίωμα το Πολυτεχνείο να την εκποιεί” ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι πολιτικές αποφάσεις και νομικά τετελεσμένα πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ανατραπεί.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ρίζος είπε:

Θεωρώ ότι από τη μια πλευρά υποσχεθήκατε νομική κάλυψη για τη Σύμβαση από την άλλη αποσύρατε την πολιτική τοποθέτηση και υπεκφεύγετε.

Κάνατε πολλές επικλήσεις στη νομιμότητα και στην αστική δημοκρατία. Θεωρώ ότι έχετε κοντή μνήμη. Η αστική δημοκρατία την οποία επικαλείστε, ξεκίνησε και θεμελιώθηκε, η πράξη γέννησης της ήτανε η κατάληψη του Πολυτεχνείου του 1973 και η κατάληψη της Νομικής την ίδια χρονιά. Επειδή προσπαθείτε να τοποθετηθείτε με βάση την αστική δημοκρατία και τη νομιμότητα την οποία επικαλείστε, δε θα βρισκόσασταν σε αυτή τη θέση αν δεν υπήρχε μια κατάληψη, αν δεν υπήρχε η κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973. Πάλι μιλήσατε για καταλήψεις απαξιωτικά ή δεν τοποθετηθήκατε πολιτικά με επίκληση στη νομιμότητα.

Και θα σας ρωτήσω: Ποια η διαφορά της Fraport από τη Rosa Nera; H Fraport παρ’ ότι η κατάληψη που έκανε στο αεροδρόμιο Χανίων παρά του ότι είχε τη συντριπτική πλειοψηφία των Χανιωτών απέναντι της κι όμως στρογγυλοκάθισε και το εκμεταλλεύεται. Την περιουσία του ελληνικού λαού, σε ένα δημόσιο χώρο.

Κουνάτε το δάκτυλο με βάση τη νομιμότητα μόνο στους φτωχούς.

Ποια νομιμότητα μιλάμε σήμερα; Τι είναι το δόγμα νόμος και τάξη; Είναι η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης που λέει ότι οι περικοπές, οι ιδιωτικοποιήσεις, το στραγγάλισμα το οικονομικό στους δήμους θα περάσει δια ροπάλου. Όταν επικαλούμαστε τη νομιμότητα, βάζετε ουσιαστικά τη θηλιά της λιτότητας στο λαιμό του δήμου μας.

Δε μπορείτε να επικαλείστε αυτή τη νομιμότητα, εμείς την πολεμάμε. Και με τον ίδιο τρόπο συμπαραστεκόμαστε με τον κόσμο που πολεμάει από τη δική του την πλευρά. Δε χρειαζόμαστε την αξιοποίηση ενός επιχειρηματία ο οποίος θα κάνει κατάληψη σε αυτό το κτίριο εφ’ όρου ζωής ενώ τώρα η κατάληψη είναι με όρους δημοκρατίας με όρους ανοιχτούς προς τους Χανιώτες, οταν το καταλάβει ο επιχειρηματίας θα είναι με όρους αποκλεισμού. Δε μιλάμε για αξιοποίηση, μιλάμε για ιδιωτικοποίηση.

Η παρατυπία που γίνεται στη συζήτηση είναι ότι δεν πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, πρόκειται για περιουσία όλων. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν έχει δικαίωμα το Πολυτεχνείο να την εκποιεί. Δεν έχει το δικαίωμα η Πρυτανεία να κάνει ότι θέλει. Και υπάρχουν και νόμοι που ρυθμίζουν και την τοπογραφία και πώς μπορεί να λειτουργεί μια πόλη και τα πάντα.

Σε σχέση με το νομικό και ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα, θα σας φέρουμε παραδείγματα όπου έχουν υπάρξει πολιτικές αποφάσεις, έχουν υπάρξει και νομικά τελετελεσμένα που έχουν ανατραπεί. Σήμερα υπάρχει η ΕΡΤ όμως πριν μερικά χρόνια είχε κλείσει η ΕΡΤ, είχαν απολυθεί οι εργαζόμενοί της και είχε δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ. Και να σας θυμίσω ότι μετά τον αγώνα που έγινε η ΕΡΤ λειτουργεί και η ΝΕΡΙΤ έκλεισε. Ο νόμος δεν είναι για να εμποδίζει τη δημοκρατία, ο νόμος είναι για να διευκολύνει τη δημοκρατία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...