25.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος: Δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα γήπεδα αρένες. Καλούμε όλους του συμμετέχοντες στα τοπικά να επαναφέρουμε το ερασιτεχνικό χαρακτήρα τους. Να επαναφέρουμε στα ραντεβού μας την χαρά των παιδικών μας χρόνων

Ημερομηνία:

Για τη βία εντός των γηπέδων αναφέρεται σε κείμενό του ο Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος:

Θα μπορούσαμε να βρούμε χιλιάδες αφορμές να ξεκινήσουμε αυτή την κουβέντα, γιατί το θέμα που θέλουμε να ανοίξουμε καλά κρατάει τόσα χρόνια στα τοπικά που σχεδόν έχει γίνει φύση του. Στην προκειμένη περίπτωση μας δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουμε το ζήτημα λόγω κάποιων προηγούμενων αγώνων τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ. Το θέμα αφορά την αντιαθλητική και την πλήρως ανταγωνιστική συμπεριφορά που διαιωνίζεται σε μεγάλο κομμάτι των τοπικών πρωταθλημάτων.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, όσο μικραίνει η κατηγόρια, τόσο εντείνεται η συμπεριφορά αυτή.

Για να προλάβουμε τις φωνές πάντα έτοιμες να διαμαρτυρηθούν με την επιχειρηματολογία του τύπου “μπάλα παίζουμε είναι άθλημα που έχει επαφή”, “ε θα πέσουν και μερικές” κλπ. θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με την αντιαθλητική συμπεριφορά με μερικά παραδείγματα.

Το να τραβάς τα μαλλιά του για κάποια λεπτά αντιπάλου σου είναι αντιαθλητική συμπεριφορά, το να φωνάζεις και να γκρινιάζεις (και να μην το λύνεις με τους συμπαίχτες σου) είναι αντιαθλητική συμπεριφορά, το να χτυπάς εκτός φάσης κάποιον με οποιοδήποτε τρόπο είναι αντιαθλητική συμπεριφορά, να βρίζεις και να μην σέβεσαι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιου είναι αντιαθλητική συμπεριφορά, το να ορμάς με πρόθεση να χτυπήσεις τον άλλο και όχι να κερδίσεις την μπάλα μπας και φοβηθεί είναι αντιαθλητική συμπεριφορά.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον καθώς η εφευρετικότητα σχετικά με το αντιαθλητικό παιχνίδι μπορεί να αρχίζει μέσα στο γήπεδο, αλλά μερικές φορές επεκτείνεται και εκτός αυτού.

Είμαστε αντίθετοι με το το πνεύμα του ανταγωνισμού ως αυτοσκοπού, της κατατρόπωσης του αντιπάλου, της συγκάλυψης των ελλείψεων αθλητικών ικανοτήτων μέσω της εισαγωγής από το παράθυρο έξωαθλητικών πρακτικών, του τρόπου “παιξίματος” που εσκεμμένα είτε θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των αθλητών, είτε απομυζεί κάθε αίσθηση ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια των αγώνων .

Θεωρούμε τους συναθλητές μας στην ίδια μοίρα με εμάς, τόσο εκτός γηπέδου όσο και εντός, επειδή για να υπάρχουν τα αθλήματα και να έχει ένα νόημα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρχουμε ώστε να αναπτυχθούμε πνευματικά και σωματικά, αγωνιστικά και συναισθηματικά. Θέλουμε οι αντίπαλοι μας να είναι καλοί και ικανοί γιατί μέσα από την διαδικασία του ευγενούς συναγωνισμού θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι.

Επειδή θέλουμε να εξασκήσουμε τις ικανότητες μας ως παίχτες και αθλητές, και δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους εχθρικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Ούτε καθηγητές διαιτησίας θέλουμε να γίνουμε για να λύνουμε τις αμφισβητούμενες φάσεις, ούτε και μαχητές των γηπέδων για να αναπτύξουμε τις πολεμικές μας ικανότητες.

Συνοπτικά, δεν έχουμε καμία όρεξη να φαγωθούμε με τους συναθλητές μας.

Αν η καθημερινότητα τους είναι τόσο φορτισμένη και ψάχνουν ένα πεδίο εκτόνωση δεν θα το βρουν στις πλάτες μας. Εμείς προ πολλού έχουμε προσδιορίσει τον υπαίτιο της καθημερινής μιζέριας μας και έχουμε στρέψει τις δυνάμεις μας σε έναν αγώνα εντός και εκτός γηπέδου εναντίων του. Όπως και στην ίδια την κοινωνία, ο εχθρός είναι από πάνω μας και όχι δίπλα μας.

Καλούμε όλους του συμμετέχοντες στα τοπικά να επαναφέρουμε το ερασιτεχνικό χαρακτήρα τους.

Να επαναφέρουμε στα ραντεβού μας την χαρά των παιδικών μας χρόνων.

Να συναγωνιζόμαστε γιατί δεν έχουμε και τίποτα να χωρίσουμε. Να συνεισφέρουμε όλοι στο να κάνουμε τα γήπεδα μήτρες δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων, συνεργασίας και σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Να παίζουμε μαζί και όχι απέναντι, γιατί όταν ο καθένας προσπαθεί να κάνει καλύτερο τον συλλογικό του εαυτό αντί να κοιτά να χαλάσει τον απέναντι, τότε οι αγώνες θα ξαναγίνουν παιχνίδια. Γιορτές που θα φτιάχνουμε φίλους, και όχι αντιπάλους.

Να διασώσουμε τον ερασιτεχνισμό, να διαφυλάξουμε το παιχνίδι που μας δίνει χαρά, να κάνουμε φίλους και συμμάχους.

ΥΓ. Για όσους θέλουν να παίζουν απέναντι μας και όχι μαζί μας, εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αταλάντευτα τα ιδανικά μας, όσο δύσκολο και ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό στις εποχές του μοντέρνου και ανταγωνιστικού αθλητισμού.

Α.Α.Σ. ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ
Χανιά, Γενάρης 2020

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...