19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Πριν το φάρμακο, πριν το εμβόλιο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο να βρεθούν αποτελεσματικά και ακριβή τεστ

Ημερομηνία:

Το να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό και κάποια στιγμή ένα εμβόλιο είναι καίριας σημασία. Αλλά όλα αυτά θα πάρουν χρόνο. Και ως τότε δε γινεται όλη η κοινωνία να βρίσκεται σε καραντίνα.

Αν κι εφόσον επαληθευτούν οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός μετάδοσης είναι 5,8, που σημαίνει ότι εκεί που για την κοινή γρίπη με ρυθμό μετάδοσης 1,6 μετά από 10 γύρους μετάδοσης του ιού έχουν μολυνθεί 56 άτομα με τον κορωνοϊό σε 10 γύρους μετάδοσης θα έχουν μολυνθεί 43.080.420 άτομα είναι καίριας σημασίας για να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα και να ξεκινήσει ξανά η παραγωγική διαδικασία, να δημιουργήσουμε αποτελεσματικά τεστ.

H οικονομική κρίση που παράγει η επιδημία είναι πολύ χειρότερη από προηγούμενες γιατί πρώτα και κύρια είναι μία κρίση υγείας.

Οι οικονομόγοι γνωρίζουν ότι δεν αρκεί να “φτιάξουν” την οικονομία. Αυτό θα ήταν σα να προσπαθείς να φτιάξεις το σπίτι σου ενώ καίγεται. Πρώτα πρέπει να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού, για να μπορέσει η οικονομία να αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Όμως, αν τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ σκληρά, μπορεί η ζημιά στην οικονομία να είναι τόσο μεγάλη ώστε η κρίση να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί σε σύντομο σχετικά χρονικά διάστημα.

Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μία ισορροπία όπου τα μέτρα απαγόρευσης και κοινωνικής απόστασης θα προκαλούν τη μικρότερη δυνατή ζημιά στην οικονομία.

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε αποτελεσματικά τεστ. Με τεστ που γίνονται γρήγορα και είναι ακριβή κερδίζουμε τον απαραίτητο χρόνο για την εύρεση φαρμάκου και εμβολίου δίχως την πίεση που δημιουργούν οι οικονομικές συνέπειες από ένα πολύμηνο λουκέτο στην οικονομία.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε τέτοια τεστ. Έχουμε τεστ τα οποία χρειάζονται αρκετές ώρες για να ελεγχθούν και τα οποία δεν είναι επαρκώς ακριβή. Πέφτουν μέσα κατα 70%. Επίσης, δεν έχουμε καν ικανό αριθμό ακόμα και από τα ανακριβή τεστ που να επαρκούν για όλες τις χώρες.

Το 7 στις 10 μπορεί να ακούγεται καλό ως αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά προβληματικό.

Το να πετυχαίνεις το σωστό αποτέλεσμα 7 στις 10 φορές σημαίνει ότι 3 στις 10 μπορεί να μην το πετυχαίνεις. Μπορεί να χρειαστεί να διεξάγεις και δεύτερο τεστ ώστε να επιβεβαιωθεί το αρχικό αποτέλεσμα και ίσως και τρίτο τεστ. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνει κάποιο λάθος.

Με το ρυθμό μετάδοσης που έχει η ασθένεια, τέτοιου είδους λάθη σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικά. Υπό αυτό το πλαίσιο και με τα εργαλεία που υπάρχουν είναι λογικό να θες να διεξάγεις τεστ όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε πτώση ώστε να μπορείς να ελέγξεις όσο μπορείς τα αποτελέσματα.

Όμως ακόμη και έτσι, όσο τα τεστ δεν είναι αποτελεσματικά τόσο ουσιαστικά δε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μπορείς με ασφάλεια να κάνεις άρση των περιορισμών.

Γι’ αυτό λοιπόν, πριν το φάρμακο, πριν το εμβόλιο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο να βρεθούν  αποτελεσματικά και ακριβή τεστ. Και πρέπει να παραχθεί ένας τεράστιος αριθμός αυτών των τεστ. Τέτοιος που θα διασφαλίσει τον έλεγχο των πληθυσμών και θα κάνει εφικτή την άρση των περιορισμών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μία επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορέσει σιγά – σιγά να γίνει εφικτή ξεκινώντας από τις περιοχές στη χώρα μας όπου τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι ελάχιστα. Με εκτεταμμένο αριθμό τεστ και με μερική μόνο άρση των περιορισμών, θα μπορέσουμε σιγά – σιγά να επανεκκινήσει η παραγωγική διαδικασία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ