14.3 C
Chania
Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2026

Κορωνοϊός: Γιατί όσοι καπνίζουν κάνναβη κινδυνεύουν περισσότερο

Ημερομηνία:

Όποιος καπνίζει κάνναβη, για να ξεπεράσει… το άγχος από την πανδημία του κορωνοϊού, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα της κάνναβης, ακόμα και περιστασιακά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον Covid-19.

Με το κάπνισμα της κάνναβης προκαλείται σε κάποιο βαθμό φλεγμονή στους πνεύμονες, παρόμοια με βρογχίτιδα.

Μοιάζει πολύ με το είδος της φλεγμονής που προκαλεί το κοινό τσιγάρο, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους.

Οταν λοιπόν κάποιος υποστεί μια λοίμωξη π.χ. από κορονοϊό, αυξάνονται οι πιθανότητες για επιπλοκή της νόσου.

Ακόμη και αν κάποιος είναι περισταστιακός χρήστης ή μόλις έχει ξεκινήσει, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει: σε περίπτωση επίσκεψης στο γιατρό, η σωστή και άμεση διάγνωση και επομένως ή έγκαιρη και σωστή περίθαλψη καθίσταται πιο δύσκολη.

«Είναι αυτός ο βήχας από το κάπνισμα ή τον κορονοϊό;» θα αναρωτιέται κανείς.

Το «χρόνιο» κάπνισμα κάνναβης, όπως αναφέρει το huffington.gr, που ορίζεται ως καθημερινή χρήση, προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες μετά από μια χρονική περίοδο.

Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με τη χρόνια βρογχίτιδα – ένας από τους όρους που χρησιμοποιούνται για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ή ΧΑΠ).

Οι καπνιστές, τα άτομα με ΧΑΠ και άλλες χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, καθώς και άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτή την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου να χρειαστούν αναπνευστήρα αν νοσήσουν.

Τα σημάδια της βλάβης των πνευμόνων από το κάπνισμα ακόμη και μερικών τσιγάρων μπορούν να εμφανιστούν σε λίγες μέρες.

Ενώ αν κάποιος κάνει ακόμη και μια ή δύο τζούρες κάνναβης η βλάβη είναι πολλαπλάσια.

Η κάνναβη καίγεται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από ένα εμπορικά κατασκευασμένο τσιγάρο.

Εξαιτίας αυτού, το άτομο εισπνέει μια ορισμένη ποσότητα άκαυστου φυτικού υλικού. Αυτό ερεθίζει τους πνεύμονες με τον ίδιο τρόπο όπως η αμβροσία, η σημύδα και η γύρη ερεθίζουν τους αλλεργικούς.

Και επειδή ένας ξηρός βήχας αποτελεί βασικό σύμπτωμα του Covid-19, οποιοσδήποτε βήχας που προκαλείται από το κάπνισμα κάνναβης θα μπορούσε να καταστήσει τη διάγνωση πιο δύσκολη.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ποτάμι της ανανέωσης της Νέας Αλλαγής ξεκίνησε και δεν γυρίζει πίσω

Του Ματθαίου Σουλαδάκη Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πλήρες...

Η ντόπια πλουτοκρατία και οι πόλεμοι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ

Του Νεκτάριου Κοκολαντωνάκη Οι αγορές υποφέρουν και αυτές, αλλά κυρίως...

Μιλένα Αποστολάκη: Προκλητική η σιωπή της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών στους απλούς λογαριασμούς

Κοινωνικά άδικη και θεσμικά απαράδεκτη χαρακτήρισε η Μιλένα Αποστολάκη την πρακτική...

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη –Γιατρός έβαλε τέλος στη ζωή του μ’ ένα… σχοινί

Μία νέα αυτοκτονία συγκλονίζει την Κρήτη καθώς ένας άνθρωπος...