Ο Γιώργος Νικολιδάκης, Χανιώτης ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα, είναι ένα από τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε το 1960 στον Κάστελο Αποκόρωνα, εργαζόταν στον ΟΤΕ ενώ είχε συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Φυσικές Επιστήμες και Αστροφυσική. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο στάδιο απόκτησης διδακτορικού τίτλου στην Αστροφυσική.
Ήταν μέλος της Ένωσης Κρητών Βριλησσίων και της φυσιολατρικής κίνησης Βριλησσός.
Υπήρξε επίσης ενεργό μέλος του Ομίλου Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και πρόεδρος της από το 2017 μέχρι και τον θάνατό του ενώ δίδασκε δωρεάν και μαθήματα κοσμολογίας.
Σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο και ταυτόχρονα ελεγχόμενο από απόσταση ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο.
Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη θλίψη τόσο στην κοινότητα των αστρονόμων όσο και στους συνάδελφούς του στον ΟΤΕ.
Ο Γιώργος Νικολιδάκης δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας. Έδωσε τη μάχη για τη ζωή του νοσηλευόμενος επί 25 ημέρες στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δίχως να τα καταφέρει.
Τα συλληπητήρια της εφημερίδας μας στους οικείους και στην οικογένειά του.
Η ΕΕΑΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της αποχαιρέτησε τον πρόεδρό της και κάνει λόγο για έναν ικανό άνθρωπο, εξέχουσα προσωπικότητα με σύγχρονη επιστημονική σκέψη.
Στην ανακοίνωσή της πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
“Η Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση αποχαιρετά τον Πρόεδρό της Γιώργο Νικολιδάκη.
Ο Γιώργος Νικολιδάκης γεννήθηκε το 1960 στον Κάστελλο Χανίων. Έλαβε ανώτερες σπουδές ηλεκτρολογίας και εργάστηκε στον ΟΤΕ. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ξεκίνησε σπουδές Φυσικών Επιστημών στο ΕΑΠ από όπου αποφοίτησε με άριστα. Κατόπιν ολοκλήρωσε, επίσης με άριστα, μεταπτυχιακές σπουδές στην αστροφυσική.
Συνέχισε την πορεία του προς τη γνώση προετοιμάζοντας τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων, έχοντας ως τώρα διανύσει το μεγαλύτερο μέρος προς την ολοκλήρωσή της. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να συμμετέχει ενεργά ως ερασιτέχνης αστρονόμος στον Όμιλο Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων και αργότερα στην μετεξέλιξή του, την Ελληνική Αστρονομική Ένωση.
Ξεχώρισε αμέσως για το ήθος, την επιμονή και την μεθοδικότητα που σύντομα τον ανέδειξαν ως έναν από τους ικανότερους αστροφωτογράφους, σε εποχή που τα μέσα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με σήμερα. Ανήσυχο και εφευρετικό πνεύμα, ασχολήθηκε και με κατασκευές αστρονομικών οργάνων και εξοπλισμού.
Σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο και ταυτόχρονα ελεγχόμενο από απόσταση ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο, το οποίο αξιοποιούσε όχι μόνο για την φωτογραφική αποτύπωση του νυχτερινού ουρανού, αλλά και για συστηματικές μελέτες μεταβλητών αστέρων.
Σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μεταφερόμενο τηλεσκόπιο 20 ιντσών με υποδειγματική λειτουργικότητα και ποιότητα οπτικών, δύο δίδυμα τηλεσκόπια 16 ιντσών και πολλά άλλα αστρονομικά βοηθήματα – πάντα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Παράλληλα, ήταν πάντοτε δραστήριο μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, εξορμήσεις και άλλες δραστηριότητες, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στις τακτικές συναντήσεις της.
Ως επιστέγασμα της προσφοράς του, εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΑΕ το 2017, θέση που υπηρέτησε με ιδιαίτερη θέρμη και προσήλωση. Ακούραστος και προσηνής βοηθούσε τους υπόλοιπους ερασιτέχνες μεταφέροντας ανυστερόβουλα τις γνώσεις που με επιμονή είχε συλλέξει.
Πρόσφατα είχε οργανώσει κύκλο διαλέξεων αστρονομίας στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής κατοικίας του εισάγοντας τους συνδημότες του και όχι μόνο στον μαγικό κόσμο της επιστήμης του πολύ μεγάλου. Εκτός από την αστρονομία όμως, ο Γιώργος ήταν λάτρης της ζωής.
Ανάμεσα σε άλλα, η συμμετοχή του στα κοινά, το μαχητικό ενδιαφέρον του για την πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας, η αγάπη του για την παράδοση, τους χορούς και τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, οι αναζητήσεις του στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου, της γευσιγνωσίας και των περιηγήσεων, αποτυπώνουν την πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητά του.
Αγωνιστής υπήρξε και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του όταν παρά τις εκτιμήσεις των γιατρών, πάλεψε σκληρά μέχρι τέλους δίνοντας ένα ύστατο παράδειγμα καλού αγώνα.
Όσοι είχαμε την αγαθή τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, θα κρατήσουμε παρακαταθήκη όσα δίδαξε με το παράδειγμα και την πορεία του και θα τον θυμόμαστε όπως πραγματικά ήταν: ένας ντελικανής κρητικός.
Το ΔΣ της ΕΕΑΕ, εκ μέρους όλων των μελών της, εκφράζει τα βαθύτατα συλληπητήριά του στη σύζυγό του Ντόρα και τον γιο τους Στέλιο.”