Ο δήμος του Βερολίνου υιοθέτησε έναν, άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα στη Γερμανία, νόμο κατά των φυλετικών διακρίσεων, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση των αστυνομικών ενώσεων, την ώρα που κορυφώνεται το κύμα διαμαρτυρίας κι οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Η νέα νομοθεσία, που προώθησε ο οικολόγος γερουσιαστής, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιρκ Μπέρεντ, εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τη Γερουσία της γερμανικής πρωτεύουσας, στην οποία η Αριστερά διαθέτει την πλειοψηφία. Το συντηρητικό κόμμα CDU και η ακροδεξιά το καταψήφισαν.
Βάσει της νομοθεσίας αυτής, τα θύματα διακρίσεων – φυλετικών, θρησκευτικών, σεξουαλικών ή ακόμη και όσων σχετίζονται με αναπηρίες – θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιώνουν αποζημίωση.
Ο νόμος προβλέπει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων: από τους τυφλούς που τους αρνήθηκαν πρόσβαση σε δημόσιο χώρο με τον σκύλο-οδηγό τους υπό το πρόσχημα ότι απαγορεύονται τα ζώα, τα “μισογυνικά αστεία” που θα μπορούσαν να διατυπώσουν δημόσιοι λειτουργοί παρουσία τρίτου μέχρι τους πιθανούς αστυνομικούς ελέγχους σε πρόσωπα λόγω των χαρακτηριστικών τους.
Το Βερολίνο θα μπορούσε μέσω του νόμου αυτού να γίνει ο «προπομπός» στη Γερμανία για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τόνισε ο Μπέρεντ, χαιρετίζοντας την κατάληξη μίας διαβούλευσης που διήρκεσε «πάνω από δέκα χρόνια».
Στην απέναντι όχθη, η δεξιά, οι φιλελεύθεροι και η ακροδεξιά επέκριναν με δριμύτητα τον νόμο που, κατ’ αυτούς, “μαχαιρώνει πισώπλατα τους δημόσιους λειτουργούς”, σύμφωνα με τα λόγια του επικεφαλής του βερολινέζικου CDU Μπούρκαρντ Ντρέγκερ.
Αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα τους αντιπάλους του νέου νόμου είναι μία διάταξη που προβλέπει ότι σε περίπτωση που διατυπωθούν κατηγορίες για διακρίσεις, οι αστυνομικοί είναι αυτοί πλέον που θα πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι ένοχοι για τέτοιες ενέργειες. Μέχρι σήμερα, εναπόκειτο στο φερόμενο θύμα να αποδείξει πως είχε υποστεί διακρίσεις.
Οι αστυνομικές ενώσεις αντέδρασαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, επικρίνοντας τον νέο νόμο ότι ρίχνει υποψίες στο σύνολο των αστυνομικών λειτουργών και αντιστρέφει το βάρος της απόδειξης, απαιτώντας από έναν δυνητικό ύποπτο να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος.
Το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο στη γερμανική πρωτεύουσα δεν έχει μεγάλη εκλογική επιρροή, πέτυχε ώστε η ψηφοφορία να είναι ονομαστική. “Όλοι οι αστυνομικοί του Βερολίνου θα πρέπει να μπορούν να δουν ποιοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τους μαχαίρωσαν στην πλάτη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Φρανκ-Κρίστιαν Χάνσελ.
Το μέτρο προκάλεσε ανησυχία και σε άλλες γερμανικές περιοχές που φοβούνται μήπως αυτό βρει υποστηρικτές και αλλού.
“Η Γερμανία δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ρατσισμού στην αστυνομία εδώ”, ήταν η αντίδραση του Τόμας Μπλένκε, υπεύθυνου των Εσωτερικών Υποθέσεων του CDU στο κρατίδιο της Βάδης -Βυρτεμβέργης.
Οι εκπρόσωποι του CDU και του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU για την εσωτερική πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο έφθασαν έως του σημείου να ζητήσουν ως αντίποινα, να μην αποσταλεί καμία αστυνομική δύναμη από άλλα γερμανικά κρατίδια ως ενίσχυση στο Βερολίνο, όπως είναι η τακτική πρακτική που ακολουθείται μεταξύ των γερμανικών περιφερειών.