Πληθαίνουν τα καλέσματα φορέων και συλλογικοτήτων για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Με σημερινές ανακοινώσεις τους, τόσο το Σωματείο Επισιτισμού, όσο και η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Χανίων εκφράζουν την εναντίωσή τους στο «χουντικό νόμο της κυβέρνησης» και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Σωματείο Επισιτισμού: Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Πιο αναλυτικά, το Σωματείο Εργαζόμενων στον τομέα του Επισιτισμού αναφέρει:
Το μόνο που φοβούνται είναι η οργανωμένη δράση , οι αγώνες των εργαζομένων!
Δε θα επιτρέψουμε να τους βάλουν στο γύψο.
Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων (Σωματείο Επισιτισμού) καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εστίαση, τους εποχικά εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης να δώσουν μαζικό παρών στην διαδήλωση την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8 μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Καταγγέλλουμε το κατάπτυστο και χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που επιδιώκει να βάλει στον γύψο τις διαδηλώσεις των εργαζομένων, που δημιουργεί τους όρους ώστε να ενταθεί η προβοκάτσια με στόχο τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε εμπόδια στην κήρυξη απεργίας , που μετέτρεψε σε «ιδιώνυμο» αδίκημα την δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς εργατικών-λαϊκών κατοικιών ,προχωρά ένα βήμα παραπέρα, στον περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων των σωματείων.
Την ίδια στιγμή που έχουν αφήσει στον αέρα, χωρίς κανένα εισόδημα χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό και στις μεταφορές,νομοθετούν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Γνωρίζουν πολύ καλά για τις δεκάδες καταγγελίες που έρχονται καθημερινά στα σωματεία ,στην επιθεώρηση εργασίας και αφορούν απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δεδουλευμένων και του Δώρου του Πάσχα. Αντί να πάρουν μέτρα ώστε να τερματιστεί η εργασιακή ζούγκλα, αντί να νομοθετήσουν ώστε οι εργαζόμενοι να μην μείνουν χωρίς εισόδημα, θωρακίζουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Την ίδια στιγμή που λιποθυμούν παιδιά συναδέλφων από την πείνα, δίνουν στην αστυνομία το δικαίωμα να αποφασίζει για το ποια διαδήλωση είναι νόμιμη και ποια παράνομη. Ανοίγουν τον δρόμο για ένταση της προβοκάτσιας με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων.
Ξεκαθαρίζουμε ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα θα αφήσει και αυτό το νομοσχέδιο στα χαρτιά! Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού μας, κάθε τίμιο συνδικαλιστήσε κοινή συμπόρευση, ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια των κυβερνήσεων που θέλουν τον λαό στην γωνία να δέχεται απαθής τα χτυπήματα που του ετοιμάζουν!
Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα των αγώνων μας, στην μαζικοποίηση των σωματείων μας.
ΕΛΜΕ Χανίων: Να ανατρέψουμε το μεγάλο αδελφό και τη νέα «χούντα» που ετοιμάζουν
Η ΕΛΜΕ Χανίων από την πλευρά της σε ψήφισμα αναφέρει:
Να ανατρέψουμε το μεγάλο αδελφό και τη νέα «χούντα» που ετοιμάζουν
Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση και θέλει να το ψηφίσει τάχιστα, βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη δημόσια συγκέντρωση. Προβλέπει ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών, απαγορεύσεις, εξοντωτικές αποζημιώσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση και η ελευθερία της συνάθροισης παραμένουν μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση! Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δεν μπορεί να ασκούνται με άδεια των κυβερνήσεων, ενάντια στις πολιτικές των οποίων κυρίως εκδηλώνονται.
Με το νομοσχέδιο που αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, επιχειρείται να επιβληθεί:
1) Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Να τονίσουμε εδώ ότι ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Η ελευθερία του συνέρχεσθαι περιλαμβάνει δημόσιες ή ιδιωτικές συναθροίσεις, πορείες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες. Ο σκοπός μπορεί να είναι πολιτικός,
θρησκευτικός ή πνευματικός, κοινωνικός ή άλλος. Δεν έχει επιβληθεί κανένα όριο όσον αφορά τον σκοπό, αλλά οποιαδήποτε συνάθροιση πρέπει να είναι ειρηνική. Παρεμπίπτουσα βία δεν θα σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τη συνάθροιση…» και «Το Κράτος έχει καθήκον να προστατεύει όσους ασκούν το δικαίωμα τους να συνέρχονται ειρηνικά από οποιαδήποτε βία ασκείται από αντι-διαδηλωτές»
2) Η αστυνομία να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».
3) Υποχρεωτική δήλωση ατόμου – «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
4) Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Χωρίς «συνεργασία» με την ασφάλεια η δημοκρατία καταργείται.
5) Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Προπαντός ο έλεγχος των κοινωνικών αγώνων, η οικονομική λειτουργεία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης – γι’ αυτό γίνονται όλα!
6) Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.
7) Απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!
8) Συστήνει «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» για να ταυτίσει το ριζοσπαστισμό και τη δυναμική, συλλογική διεκδίκηση ακόμα και με το έγκλημα (πρακτικές FBI).
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις (ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν επαναδιατύπωση στη δημοτική γλώσσα των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 3 του ν.δ. 794/71 της χούντας), που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει τους αγώνες ως όχληση, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ανεμπόδιστη προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο αυτό οι κοινωνικοί αγώνες με τις διαδηλώσεις, ακόμα και η καθημερινή πάλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων θα συναντά μεγάλες δυσκολίες. Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη, αλλά και τώρα του Μπακογιάννη), των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. και το νόμο για τις απεργίες), τις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στην πανδημία, καθώς και στο σιωπητήριο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Ένα ανυπόστατο ψέμα που διακινείται από τα ΜΜΕ είναι ότι οι εργατικές -λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων, όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.
Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας. Κανένας αγώνας των καταπιεσμένων δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί. Καλούμε σε συντονισμό ενάντια στο νομοσχέδιο – γύψο στις διαδηλώσεις και εργατικούς αγώνες για την αποτροπή της ψήφισης και την ανατροπή του.
Καλούμε σε οργάνωση συλλαλητηρίου μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη 9/7/2020 στις 20:00 στην Πλατεία Αγοράς, καθώς και άλλων δυναμικών κινητοποιήσεων που χρειάζεται να προηγηθούν
-Θα φωνάζουμε δεν θα σιωπήσουμε
-Θα διαδηλώνουμε δεν θα υποταχτούμε
-Θα αναπνεύσουμε δεν θα μας πνίξετε
-Θα ανατρέπουμε δεν θα διαχειριζόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές
-Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης
ΣΕΠΕ: Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Χανίων με ανακοίνωσή του σημειώνουν ότι «οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά!»:
Συλλαλητήριο 9 του Ιούλη, 8μμ στην πλ. Δημοτικής Αγοράς
Η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή φέρνοντας νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Κλιμακώνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις με τα 3 μνημόνια έστρωσαν το δρόμο για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο».
- Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα «κοινωνικής σημασίας», προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
- Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το «σκοπό» της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
- Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
- Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
- Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.
Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.
Δεν θα γίνουν οι διαδηλώσεις βόλτες του «νόμου» και του «αστυνόμου»!
Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.
Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.
Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν «δοσομετρητή» στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντί τους.
Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!
Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη στις 8μ.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.