18.2 C
Chania
Friday, December 19, 2025

Κι όμως, η Κρήτη από ουραγός, πρωταθλήτρια στην ανεργία πανελλαδικά!

Ημερομηνία:

Αυτό το δεδομένο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία στο νησί.

Η Κρήτη πριν 1 χρόνο είχε ανεργία μόλις 10,9%. Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας με το Αιγαίο να ακολουθείο με 13,8%. Τότε, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατάγραφε η Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 19,8%. Τώρα, η Κρήτη έχει ποσοστό ανεργίας 20,9%, σχεδόν 100% πάνω και είναι πρώτη περιφέρεια σε ανεργία σε όλη τη χώρα.

Πανελλαδικά, στο 16,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο εφέτος, από 17,1% τον Ιούλιο πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 773.641 άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής υπηρεσίας.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία επισημαίνει ότι τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι είχε αρθεί η αναστολή λειτουργίας που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, εφαρμόστηκαν ειδικοί κανόνες λειτουργίας στις επιχειρήσεις που επηρέασαν την κανονική λειτουργία της αγοράς. Είναι δε χαρακτηριστικά, τόσο ότι η ανεργία αυξήθηκε στα άτομα 15- 44 ετών, όσο και τα πλήγματα από τον τουρισμό (ξεχωρίζει η Κρήτη με σχεδόν διπλασιασμό του ποσοστού της ανεργίας).

Πιο αναλυτικά, σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κρήτη (20,9% τον Ιούλιο 2020 από 10,9% τον Ιούλιο 2019), η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (20,2% από 20,1%) και το Αιγαίο (19,6% από 14,8%) με την Πελοπόννησο- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιους Νήσους (19,6% από 17,1%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (18,8% από 18,7%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (18,7% από 17,1%) και η Αττική (13,4% από 16,8%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.844.311 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 64.500 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2019 (μείωση 1,7%) και αυξήθηκαν κατά 10.700 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 (αύξηση 0,3%). Με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat, λόγω της πανδημίας, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.273.598 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 58.553 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2019 (αύξηση 1,8%) και κατά 55.167 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 (αύξηση 1,7%). Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (20,2% τον Ιούλιο 2020 από 21,3% τον Ιούλιο 2019) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες, στους οποίους αυξήθηκε οριακά (14% από 13,7%).

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (37,8% τον Ιούλιο 2020 από 34% τον Ιούλιο 2019) και 25- 34 ετών (24,1% από 23%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 35- 44 ετών (16% από 14,6%), 55- 64 ετών (13,1% από 14,3%), 45- 64 ετών (12,5% από 14,3%) και 65- 74 ετών (9,1% από 9,4%).

sofokleousin.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ